κάθε 10 χρόνια εμβόλια | καρκινος λεπτου εντερου συμπτωματα | κοπρολιθοι ηλικιωμενοι

Διευκρινήσεις του ΕΟΦ για τις παρενέργειες των αντιυπερλιπιδαιμικώνΜε αφορμή την πρόσφατη έντονη ειδησεογραφία για την τοξικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά της υπερλιπιδαιμίας, ο ΕΟΦ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα.
-Ολα τα αντιυπερλιπιδαιμικά φάρμακα είναι δυνατόν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιθανοί κίνδυνοι των οποίων συνεκτιμώνται για κάθε ασθενή ανάλογα με το αναμενόμενο όφελος της θεραπείας.

-Η ορθή χρήση αυτών των φαρμάκων περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε αυτό συμβάλλει η καλή γενική κατάσταση του ασθενούς και κυρίως η φυσιολογική ηπατική και νεφρική του λειτουργία.

-Οσον αφορά τις φιβράτες και τις στατίνες, που εκπροσωπούν τον κύριο όγκο των αντιυπερλιπιδαιμικών φαρμάκων, η σοβαρότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ραβδομυόλυση, η εμφάνιση της οποίας δεν είναι συχνή και εξαρτάται από τη δοσολογία, από τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και από τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων.

-Η ραβδομυόλυση είναι αναστρέψιμη, δηλαδή υποχωρεί μόνη της με τη διακοπή της θεραπείας. Επί πλέον, είναι εύκολο να διαγνωστεί, επειδή εμφανίζει σαφή συμπτώματα, όπως δυσκαμψία, μυαλγία και αίσθημα κόπωσης. Κατά συνέπεια, οι όποιοι κίνδυνοι από τη σπάνια αυτή παρενέργεια μπορεί να αποτραπούν, επειδή η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστική και βοηθά τον ασθενή να συνεννοηθεί εγκαίρως με τον θεράποντα γιατρό του.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν οι φιβράτες και οι στατίνες που αναγράφονται στους συννημένους δύο πίνακες.

ΕΟΦ: Πίνακας 1
ΕΟΦ: Πίνακας 2

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.