Βραζιλία: Φάρμακο για το Aids σε κόντρα με τη πατέντα της εταιρείας

Η Βραζιλία σκλήρυνε τη στάση της στην αναμέτρησή της με τα μεγάλα φαρμακευτικά εργαστήρια ανακοινώνοντας ότι από το 2002 θα αρχίσει να κατασκευάζει τοπικά, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το φάρμακο Nelfinavir της Roche, με στόχο να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς του AIDS.

Έπειτα από έξι μήνες συνομιλιών με το ελβετικό εργαστήριο για να δεχθεί να μειώσει τις τιμές και αφού προσπάθησε μάταια τις 15 τελευταίες ημέρες να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Roche-Βραζιλίας Έρνεστ Ελι, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Ζοζέ Σέρα έδωσε τέλος στις διαπραγματεύσεις.

Αποφάσισε να μην σέβεται πλέον την κατοχυρωμένη ευερεσιτεχνία της Roche για το Nelfinavir, το οποίο διαθέτει με την εμπορική ονομασία Viracept.

“Η Βραζιλία επιθυμεί τη δωρεάν και γενική διάθεση των φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση και ζητεί να ληφθούν μέτρα ώστε να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες ή να υπάρξουν πιο δίκαιες τιμές”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο διευθυντής του Προγράμματος κατά του AIDS της Βραζιλίας Πάουλο Τεξέιρα καταφέρθηκε εναντίον της “καταχρηστικής” τιμολόγησης των φαρμάκων. Κατηγόρησε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ότι αντιμετωπίζουν τα φάρμακα ως καταναλωτικό αγαθό και ρίχνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες σε “διαρκή κρίση”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση