Το 1/4 των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου δεν ανιχνεύεται

Ο συνδυασμός δύο μεθόδων ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι αρκετός για την ανίνευση κρόύσματος, μια και το 1/4 των περιστατικών περνάει απαρατήρητο, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιδικού The New England Journal of Medicine.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Veterans Affairs Medical Center στο Portland του Oregon, σύγκριναν την ακρίβεια της εξέτασης μάγερ κοπράνων και της σιγμοειδοσκόπησης, με την ακρίβεια που παρέχει η κoλονοσκόπηση.

Στα 2900 άτομα που εξετάστηκαν με κολονοσκόπηση σε 13 διαφορετικά ιατρικά κέντρα, έγινε η σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά από των άλλων δύο μεθόδων ξεχωριστά ή στε συνδυασμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους ασθενείς που παρουσίαζαν προκαρκινική ανάπτυξη, η εξέταση μάγερ κοπράνων είχε ανιχνεύσει σωστά το 24% των περιπτώσεων, η σιγμοειδοσκόπηση το 70% και ο συνδυασμός και των δύο τεστ το 76%.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, τα άτομα που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πρέπει να αρχίζουν τακτικό προληπτικό έλεγχο για τη νόσο από την ηλικία των 50 ετών και να το συνεχίζουν γα τα επόμενα 35 χρόνια, μια και ο καρκίνος του παχέος εντέρου τείνει να εμφανίζεται σε ενήλικες μεγάλης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση