αμνιακο υγρο στους πνευμονες | συχνοουρια αντρες | ανθρωπινα οργανα εικονες | αποβολη χωρις αποξεση

Υπουργείο Υγείας και ΚΕΕΛ κατά των επιδημιώνΗλεκτρονική "ομπρέλα" προστασίας ενάντια σε κάθε είδους επιδημία απλώνουν σε όλη τη χώρα το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα.

Μετά από εντολή του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου υπεγράφη απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κ. Χ. Σοφιανού, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που αξιολογεί και αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες του Δικτύου Επιδημιολογικής Παρέμβασης.

Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους νομαρχιών και αφορούν σε κρούσματα που οφείλονται σε τροφιμογενή, υδατογενή ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Παράλληλα, όλα τα κρούσματα μεταδοτικών λοιμωδών νοσημάτων καταγράφονται έγκαιρα και αξιοποιούνται κεντρικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και τα αρμόδια όργανα (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, Κέντρο Αναφοράς Λεγιονέλλωσης βορείου Ελλάδος, κλπ), προλαμβάνοντας την εξάπλωση σοβαρών επιδημιών.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ολόκληρη τη χώρα και καταγράφονται κεντρικά στο νέο, υπερσύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα του ΚΕΕΛ.

Την ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στελεχώνουν ο Διευθυντής Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κ. Θεμιστοκλής Σαπουνάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛ, καθηγητής κ. Γεώργιος Σαρόγλου και η καθηγήτρια Δημόσιας Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού.

Στις αρμοδιότητες της ομάδας περιλαμβάνονται: η αξιολόγηση τυχόν κινδύνων από τη συσσώρευση κρουσμάτων τροφιμογενών, υδατογενών ή άλλων λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων, και η εισήγηση των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών.

Το πολύ σημαντικό και μακρόπνοο αυτό έργο διαχειρίζεται ένα υπερσύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα, του οποίου η κεντρική μονάδα (Server) είναι εγκαταστημένη στο ΚΕΕΛ. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλες τις Διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους νομαρχιών, επιτυγχάνοντας την άμεση καταγραφή και στατιστική αξιοποίηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κ. Χ. Σοφιανό, "προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και θωράκιση όλης της χώρας". Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Σοφιανός, βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, προλαμβάνοντας την εξάπλωση σοβαρών επιδημιών.

Ηδη το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού για τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών του ΚΕΕΛ. Αναφερόμενος στη σύνθεση της ομάδας ο κ. Σοφιανός είπε ότι "πρόκειται για μια ομάδα εργασίας υψηλού κύρους και επιστημονικής κατάρτισης, η οποία θα αξιολογεί τους κινδύνους και θα καταθέτει τις προτάσεις της στην πολιτεία".

Το νέο οργανόγραμμα του ΚΕΕΛ κινείται γύρω από τρεις κύριους άξονες επιδημιολογικών παρεμβάσεων:

α) Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα. Περιλαμβάνει γραφεία στρατηγικού σχεδιασμού και έρευνας, ηπατιτιδων, HIV λοίμωξης, μετακινούμενων πληθυσμών, ταξιδιωτικής ιατρικής, ανθρωποζωονόσων και φυματίωσης, πρόληψης βιολογικών και τοξικών κινδύνων, συμβουλευτικού σταθμού λοιμωδών νόσων.

β) Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υγείας. Περιλαμβάνει γραφεία νοσοκομειακών λοιμώξεων, μικροβιακής αντοχής και στρατηγικής χρήσης αντιβιοτικών, ατυχημάτων εργαζομένων.

γ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης. Περιλαμβάνει γραφεία προγραμματισμού και συντονισμού, διερεύνησης επιδημιών, δικτύων επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.