????????? | τκε τιμεσ | εξεταση για την αποφραξη του εντρρου | ασθενειες γατας | τριπλο εμβολιο τετανου ενηλικων

Η Bayer αποσύρει γνωστό φάρμακο κατά της χοληστερόληςΗ εταιρεία-γίγαντας της φαρμακευτικής βιομηχανίας Μπάγερ (Bayer) απέσυρε χτές 8 Αυγούστου το φάρμακο σεριβαστατίνη από όλες τις αγορές όπου διατίθεται πλην της Ιαπωνικής, λόγω της πιθανής σύνδεσής του με θανάτους ασθενών από ραβδομυόλυση. Το φάρμακο απεσύρθη εθελοντικά από την εταιρεία. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα το φάρμακο κυκλοφορεί από την Bayer Hellas ως LIPOBAN και ως co-marketing προϊόν από την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία ELPEN με την ονομασία ELTINA. Στο εξωτερικό κυκλοφορεί ως Baycol/Lipobay.
Το Care επικοινώνησε με την Bayer Hellas. Ο υπεύθυνος marketing κ. Μάριος Κοσμίδης τόνισε την εθελοντική απόσυρση του φαρμάκου από την εταιρεία με σκοπό την προστασία των ασθενών. Η απόσυρση μάλιστα αυτή φέρεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να επανεκτιμηθεί η σχέση ωφέλειας-κινδύνου από τη χορήγηση του φαρμάκου. Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει με επιστολή της για τους αυξημένους κινδύνους πρόκλησης ραβδομυόλυσης, ιδιαίτερα όταν το φάρμακο συγχορηγείται με μια άλλη ουσία κατά της υπερλιπιδαιμίας, την γεμφιμβροζίλη (gemfibrozil). Η σημαντική παρατήρηση αναγράφεται και στο φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές για 31 θανάτους ασθενών που λάμβαναν το φάρμακο στις ΗΠΑ λόγω ραβδομυόλυσης που προκάλεσε το φάρμακο. Σε 12 από αυτές της περιπτώσης χορηγείτο επίσης στους ασθενείς gemfibrozil. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.fda.gov/bbs/topics/ANSWERS/2001/ANS01095.html

Τι είναι η ραβδομυόλυση

Η ραβδομυόλυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει μαζική καταστροφή μυϊκών κυττάρων και απελευθέρωση των συστατικών τους στην κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπτώματα είναι μυϊκός πόνος, αδυναμία, πιθανώς πυρετός, σκούρα ούρα, έμετος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις, συμβαίνει νεφρική ανεπάρκεια ή πολυοργανική ανεπάρκεια που μπορεί να καταλήξει μοιραία για τη ζωή του ασθενούς.

Συνέπειες

Η ανακοίνωση της απόσυρσης συνδυάζεται με "σημαντικές" συνέπειες στα κέρδη της Bayer, οι μετοχές της οποίας έχασαν την Τετάρτη 15,55% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Κατά την άποψή μας, το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς οτι η ουσία σεριβαστατίνη ανήκει στην κατηγορία 'στατίνες' που είναι από τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως για την μείωση των τιμών της χοληστερόλης.

H επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου που μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση
http://care.flash.gr/mag/topic/?id=3291

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.