Το Ελληνικό ελαιόλαδο γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στη διατροφή και την υγεία, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τις ανταποκρίσεις δεκάδων δημοσιογράφων από τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, οι οποίοι φιλοξενούνται τις ημέρες αυτές στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος προώθησης του προϊόντος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ελαιώνες, μονάδες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στη Μάνη, να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή και να παρακολουθήσουν εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα την ελιά και τα προϊόντα της, καθώς και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Ελαιόλαδο και υγεία”.

Τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα επισκέφθηκε και ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα προσκεκλημένος του νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κ. Φάουστο Λουτσέτι, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν τις περαιτέρω δυνατότητες προώθησης του ελαιολάδου σε τρίτες χώρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι τα προγράμματα, οι δράσεις και τα μέτρα που προβλέπονται στο Γ’ ΚΠΣ, καθώς και η δραστηριοποίηση παραγωγών μεταποιητών και εμπόρων, μέσα από την επικείμενη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, θα επιτρέψουν στο ελαιόλαδο να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Δρυς αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγει η χώρα μας, προσπάθεια, η οποία απαιτεί τη συνεργασία και την παραγωγή.

Αποθαρρυντικά για τη χώρα μας ωστόσο ήταν τα στοιχεία που έδωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λουτσέτι, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας δεν κατάφερε να κερδίσει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό από την αύξηση στην κατανάλωση ελαιολάδου στις τρίτες χώρες μέχρι τώρα.
Ειδικότερα:

Στις ΗΠΑ από το 1986 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα η κατανάλωση αυξήθηκε από 25.000 τον. στους 215.000 τον. Την αύξηση καρπώθηκαν κατά 73% οι Ιταλοί, κατά 13% οι Ισπανοί και το υπόλοιπο ποσοστό Τούρκοι, Τυνήσιοι και Ελληνες εξαγωγείς.

Στην Ιαπωνία η κατανάλωση από το 1994 που ξεκίνησε το πρόγραμμα προώθησης αυξήθηκε από 3.000 τόνους σε 30.000 τόνους. Την αύξηση καρπώθηκαν κατά 60% οι Ιταλοί, κατά 35% οι Ισπανοί και το υπόλοιπο ποσοστό οι Ελληνες εξαγωγείς.

Στον Καναδά η κατανάλωση από το 1994, αυξήθηκε από τις 11.000 στους 25.000 τόνους σήμερα. Οι Ιταλοί εξήγαν το 75%, το 10% οι Ισπανοί και καλύτερα είναι τα ποσοστά για τους Ελληνες εξαγωγείς. Το ίδιο και στην Αυστραλία όπου από 14.000 τόνους επιπλέον που εξήχθησαν από το 1994 (11.000 – 25.000 τον) οι Ελληνες εξαγωγείς κατάκτησαν το 2% παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομογένεια στη χώρα αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο κ. Λουτσέτι ωστόσο δεν παρέλειψε επανειλημμένα να τονίσει την ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου και να εκφράσει και ως παράπονο δικό του τα τόσο χαμηλά ποσοστά των εξαγωγών ενός τόσο εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση