Θύματα βίαιης συμπεριφοράς από τους συντρόφους τους οι έφηβες

Θύματα βίαιης συμπεριφοράς από τους συντρόφους τους οι έφηβεςΑνησυχητικές διαστάσεις παίρνει στις ΗΠΑ το φαινόμενο της σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης εφήβων κοριτσιών από τους φίλους τους με τους οποίους έχουν σχέση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ένα 20% έχει υποστεί τη βίαιη συμπεριφορά των συντρόφων τους σε κάποια φάση της ζωής τους. Εχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβες αυτές παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης, συχνές απόπειρες αυτοκτονίας, διαταραχές χαρακτήρα, σημαντική απώλεια βάρους και ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά. Αν και δεν έχει διευκρινισθεί αν αυτές οι καταστάσεις οφείλονται στην κακοποίηση που έχουν υποστεί, γεγονός είναι ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτών των καταστάσεων σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι παρουσίασαν τα συμπεράσματα των ερευνών τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικόύ περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Harvard ανέλυσαν τα στοιχεία της Youth Risκ Behavior Survey, μιας επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε λύκεια της Αμερικής. Από το 1997 στα ερωτηματολόγια που δίδονται στις μαθήτριες περιλαμβάνονται και ερωτήσεις που αφορούν βίαιες συμπεριφορές από το σύντροφό τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις 2000 εφήβων το 1997 και 2200 το 1999, διαπιστώθηκε ότι σε αυτές τις ηλικίες η συχνότητα βίαιων συμπεριφορών με θύματα τις έφηβες είναι πολύ συχνές και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. J. G. Silverman, το φαινόμενο αυτό έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην τωρινή, όσο και στη μελλοντική ψυχοσωματική υγεία των κοριτσιών αυτών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι έφηβες αυτές παρουσίαζαν 8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να προβούν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας, ιδίως όταν είχαν υποστεί και σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο κίνδυνος να έχουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι 2 έως 6 φορές μεγαλύτερος, καθώς εξ΄αιτίας του φόβου προς το φίλο τους δεν επέμεναν στη χρήση προφυλακτικού και πολλές φορές δεν έθιγαν καθόλου το θέμα μίας πιθανής εγκυμοσύνης.

Επίσης, η χρήση χαπιών ή καθαρτικών προκειμένου να χάσουν βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων ήταν ιδιαίτερα συχνή στις κοπέλες αυτές.

Ο Δρ. J. G. Silverman και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο τι ωθεί τους νεαρούς έφηβους να εμφανίζουν τέτοιες βίαιες συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση