Σχέση καρκίνου του εντέρου και μαστού

Γενετικό κρίκο ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και του εντέρου ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Γιαμαγκάτα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση, θεραπεία αλλά και πιθανή αποτροπή της εκδήλωσης του καρκίνου του μαστού.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι το γονίδιο APC που μεταλλάσσεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, δυσλειτουργεί και τουλάχιστον στο 1/3 των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζεν Ταμούρα, ήταν γνωστό ότι το γονίδιο ΑPC παίζει σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, αλλά η διαπίστωση ότι δεν λειτουργεί σωστά και σε τόσες πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανοίγει νέους δρόμους για την παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Το γονίδιο APC λειτουργεί ως ‘συμπιεστής’ και δεν επιτρέπει στον καρκινικό όγκο να αναπτυχθεί. Δύο αντίγραφα του γονιδίου, ένα από κάθε γονιό, είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον άνθρωπο από τον καρκίνο.

Ο Ταμούρα και η ομάδα του μελέτησαν τη συμπεριφορά του γονιδίου σε 50 είδη καρκίνου του μαστού. Σε 18 όγκους τουλάχιστον το ένα από τα γονίδια APC δεν λειτουργούσε, ενώ σε 21 υγιή δείγματα ιστών μαστού και τα δύο γονίδια APC λειτουργούσαν σωστά

Τα αποτελέσματα της έρευνας των ιαπώνων επιστημόνων δημοσιεύονται στην τελευταία έκδοση της Βρετανικής Εφημερίδας Καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση