κοπρανα με βλεννα | κουκια θερμιδες | πανλευκοπενια στις γατες | συνδρομο klinefelter | ψωρα σκυλου

Να αρθούν οι περιορισμοί σε ειδικά διατροφικά προϊόντα ζητά η Ε.Ε.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Ελλάδα - μέσω αποστολής αιτιολογημένης γνώμης - να άρει τους φραγμούς στις εισαγωγές ειδικών διατροφικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής για αθλούμενους, με αφορμή τη περίπτωση του συμπληρώματος διατροφής ονόματι "Cantamega 1000".

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος με την αιτιολογία ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν προκειμένου να αξιολογήσουν το προϊόν.

Ωστόσο, επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δεν εξήγησαν στον εισαγωγέα ποιες πληροφορίες έλειπαν από το φάκελο, ενώ, επιπλέον, χρειάστηκαν περισσότερους από 11 μήνες για να δώσουν αρνητική απάντηση στην αίτηση.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι πέντε χρόνια μετά την αρχική αίτηση, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον εισαγωγέα να υποβάλει εκ νέου αίτηση με την ίδια διαδικασία, αλλά χωρίς να διευκρινίζουν τις πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες έπρεπε να προσκομίσει.

Η Επιτροπή αναφέρει, τέλος, στην ανακοίνωσή της ότι ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αρνηθεί να επιτρέψει την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος το οποίο κυκλοφορεί νομίμως στην αγορά άλλου κράτους μέλους, εκτός εάν υπάρχει εν προκειμένω σημαντικό δημόσιο συμφέρον, όπως η προστασία των καταναλωτών ή της υγείας.

Εν προκειμένω πάντως η Επιτροπή θεωρεί ότι η στάση των ελληνικών αρχών θέτει αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, κατά παράβαση των κανόνων της συνθήκης ΕΚ (άρθρο 28).

Σημειώνεται ότι η αίτηση της Επιτροπής προς την Ελλάδα μέσω της αιτιολογημένης γνώμης αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Εφόσον η Ελλάδα δεν αποστείλει ικανοποιητικές απαντήσεις εντός δύο μηνών μετά την παραλαβή της αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.