τι ειναι και που οφείλεται η εκφύληση οστων κρανιου | σωστη χρηση μπατονετας | h lagana paxainei

Διατροφικά ενισχυμένες τομάτεςΤομάτες οι οποίες περιέχουν μέχρι και 3,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο, ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα από το υπουργείο γεωργίας της χώρας. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του Nature Biotechnology.

Οι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν ποικιλία τομάτας καλύτερης ποιότητας και που ωριμάζει αργότερα, παρατήρησαν ότι η νέα αυτή ποικιλία τομάτας έχει ανώτερη διατροφική αξία, καθώς περιέχει σημαντικά αυξημένες ποσότητες, της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο (2 έως 3,5 φορές περισσότερο).

Σύμφωνα με του επιστήμονες πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα αύξησης της διατροφικής αξίας ενός τροφίμου, με τη χρήση της βιοτεχνολογίας.

Οι επιστήμονες, εισήγαγαν ένα γονίδιο μαγιάς στην τομάτα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενός ενζύμου, το οποίο αυξάνει την παραγωγή πολυαμινών.

Οι πολυαμίνες, προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων, με αποτέλεσμα η νέα ποικιλία τομάτας να ωριμάζει αργότερα και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον οι πολυαμίνες αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χρωμοπλαστών (κύτταρα στα οποία εντοπίζεται και το λυκοπένιο), με αποτέλεσμα οι νέες τομάτες να έχουν αυξημένη ποσότητα λυκοπενίου

Το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της τομάτας, ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και έχει βρεθεί ότι έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Το 1995, έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είχε δείξει ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 μικρομερίδες τροφίμων που περιέχουν σάλτσα τομάτας, είχαν κατά 45% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι κατανάλωναν 4-7 μικρομερίδες είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο.

Νεώτερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μειώνει και την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνει και το κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, όχι μόνο γιατί κατάφεραν να αυξήσουν την περιεκτικότητα της τομάτας σε λυκοπένιο, αλλά γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν με ανάλογες μεθόδους να αυξήσουν τη διατροφική αξία πολλών φρούτων και λαχανικών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.