Πρώιμη αναγνώριση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Νέα τεχνική αναγνώρισης των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες από το National Hospital, του Λονδίνου. Οσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση και η χορήγηση φαρμάκων, για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τόσο καλύτερη επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου επιτυγχάνεται.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν προοδευτική εκφύλιση εγκεφαλικών κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται voxel-compression mapping.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4 ασθενείς, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης της νόσου. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για μία χρονική περίοδο οκτώ ετών.

Κατά την περίοδο της ιατρικής παρακολούθησης, κανένας δεν ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου, αλλά και τα τέσσερα άτομα αργότερα παρουσίασαν τα συμπτώματα.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις τα αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία έδειξαν απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία του εγκέφαλου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσει στην ανίχνευση της εξέλιξης της νόσου, στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σχημάτων και στη δυνατότητα ιατρικής παρέμβασης στο αρχικό στάδιο της νόσου, πριν από την απώλεια της νοητικής και γνωστικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση