Σωστή διατροφή και θηλασμός μειώνουν το παιδικό άσθμα

Σωστή διατροφή και θηλασμός μειώνουν το παιδικό άσθμαΤο παιδικό άσθμα, η εμφάνιση του οποίου παρουσιάζει αύξηση σε πολλές χώρες, θα μπορούσε να μειωθεί με απλές αλλαγές στη διατροφή του παιδιού, όπως ο περιορισμός των τροφών που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (μαργαρίνες και σπορέλαια), αλλά και η αύξηση του μητρικού θηλασμού, ο οποίος αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτό το λόγο μπορεί να οφείλονται περιπτώσεις παιδικού άσθματος σε ποσοστό που φτάνει και το 17%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα Αυστραλών επιστημόνων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού Thorax. Η τροποποίηση λοιπόν στο διαιτολόγιο του παιδιού, δίνοντας έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση παιδικού άσθματος.

Στην έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, οι επιστήμονες μελέτησαν 1000 παιδιά και τους γονείς τους από δύο επαρχιακές πόλεις με διαφορετικό κλίμα. Η μία πόλη η οποία ήταν παραθαλάσσια είχε υγρό κλίμα και η άλλη είχε ξηρό κλίμα όντας στην ηπειρωτική χώρα.

Οι δύο αυτές διαφορετικές πόλεις επιλέχθηκαν γιατί τα παιδιά στις δύο αυτές πόλεις εκτίθονταν σε διαφορετικούς αλλεργιογόνους παράγοντες.

Οι γονείς των παιδιών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα παιδιά τους, που αφορούσαν διάγνωση άσθματος, συμπτώματα, αλλά και φαρμακευτική αγωγή για ένα χρόνο.

Παράλληλα έδωσαν πληροφορίες για το αν τα παιδιά τους είχαν θηλάσει και ποια ήταν η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή τους.

Επιπλέον τα 650 παιδιά εξετάστηκαν με ειδικό τεστ αλλεργίας σε συνήθη αλλεργιογόνα όπως η σκόνη, το αυγό, το γάλα αγελάδας.

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχε άσθμα, ενώ τα παιδιά που παρουσίαζαν αλλεργική αντίδραση, σε μία ή περισσότερες ουσίες στα ειδικά τεστ, είχαν 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από άσθμα, σε σχέση με τα παιδιά που ήταν αρνητικά στα τεστ.

Οι διατροφικοί παράγοντες (κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών και μητρικός θηλασμός), που βρέθηκαν ότι συσχετίζονται με την εμφάνιση παιδικού άσθματος, είναι παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το μητρικό γάλα εκτός από το ό,τι προστατεύει το μωρό από άσθμα και αλλεργίες, περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από μικρόβια και ιούς, περιέχει παράγοντες απαραίτητους για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Ετσι λοιπόν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε μαργαρίνες, σπορέλαια (και τρόφιμα τηγανισμένα σε τέτοια έλαια) αλλά και συσκευασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως φυτικά έλαια (υδρογονωμένα ή μη) θα μπορούσε να προστατέψει το παιδί από την εμφάνιση άσθματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση