ΙΝΚΑ: Για διακοπές χωρίς απρόοπτα

Oσο δύσκολα προγραμματίζονται και οργανώνονται οι διακοπές τόσο εύκολα μπορεί να χαλάσουν, για χίλιους δυο λόγους. Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με δελτίο τύπου που εξέδωσε μας συμβουλεύει για το πως θα προλάβουμε, αλλά και πως θα αντιμετωπίσουμε τυχόν απρόοπτα, που λίγο-πολύ μπορεί να συμβούν στον καθένα μας.

Ατυχήματα στην θάλασσα

Τα περισσότερα ατυχήματα είναι επακόλουθο επιπολαιότητας.

– Ακόμα και εάν είσθε άριστοι κολυμβητές , σεβασθείτε τον χρυσό κανόνα ασφαλείας στο νερό: ποτέ μην βουτάτε εάν είσθε κουρασμένοι και φυσικά αν έχετε φάει ή πιεί.

Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι, ιδίως μακριά από την ακτή.

Τα στρώματα θαλάσσης και οι μικρές φουσκωτές βάρκες αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα, μερικές φορές. Για να αποφύγετε τυχόν κινδύνους, μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή, ενημερώστε κάποιον ότι φεύγετε και προστατευθείτε από τον ήλιο.

– Όταν βρίσκεστε σε κάποια άγνωστη περιοχή σεβασθείτε τις τοπικές συνθήκες. Αν δεν κάνει κανείς μπάνιο, θα υπάρχει ίσως κάποια αιτία, μάθετε ποια είναι αυτή.

Οι γονείς , να μην αφήνουν τα παιδιά από τα μάτια τους, υπάρχει πιθανότητα να βγάλουν τα μπρατσάκια ,αλλά και αποφύγετε τα σωσίβια που έχουν σχήμα ζώου διότι εύκολα ανατρέπονται.

Οι βουτιές από ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν πρέπει να είστε ποτέ μόνοι όταν τις επιχειρείτε και πριν τις επιχειρήσετε καλό είναι να έχετε κάνει ένα πλήρες ιατρικό τσεκ απ.

Αν για οποιοδήποτε λόγο νιώσετε άσχημα όταν κολυμπάτε, γυρίστε ανάσκελα και κάνετε σήμα, κουνώντας το χέρι σας αριστερά δεξιά, σε μεγάλο ημικύκλιο μέχρι να έρθουν να σας βοηθήσουν.

– Ακολουθείστε τις υποδείξεις των ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ και διευκολύνετε τη δουλειά τους σε μια διάσωση.

– Στις καταιγίδες απομακρυνθείτε αμέσως από τη θάλασσα και κλείστε τις ομπρέλες ηλίου.

– Προσέξτε τα θαλάσσια ρεύματα και άν πέσετε μέσα σε κάποιο τέτοιο, κολυμπήστε διαγώνια 45ο

Τροφική δηλητηρίαση

– Μάθετε τα παιδιά να μην τρώνε τίποτε όταν παίζουν μόνα τους σε κάποια περιοχή, όσο δελεαστικό και αν τους φαίνεται. Ορισμένα φρούτα και βότανα είναι δηλητηριώδη.

– Oι καντίνες που προσφέρουν φαγητό, καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν υπάρχει πάντα η κατάλληλη υποδομή για σωστή συντήρηση και σερβίρισμα.

Ηλίαση

Τα συμπτώματα είναι γνωστά: εξάντληση, πονοκέφαλος, ίλιγγος, ναυτία, εμετός και υψηλός πυρετός. Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην ηλίαση, γιατί αφυδατώνονται γρήγορα. Δροσίστε το μέτωπο του πάσχοντος και βάλτε τον σ ’ένα δωμάτιο δροσερό και καλά αεριζόμενο, δίνοντάς του να πιεί και μικρές ποσότητες νερού.

Εγκαύματα

– Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα το καλοκαίρι είναι ο ήλιος. Οι ειδήμονες λένε ότι πρέπει να προστατευόμαστε και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ήλιου, από τις ακτίνες δηλ. που εισδύουν βαθιά και επιφανειακά – αντιστοίχως – στο δέρμα.

– Σε κάθε περίπτωση σοβαρότητας ενός εγκαύματος – το οποίο μπορεί να είναι επιφανειακό, μέτριο, ή βαθύ – το πρώτο μέλημά σας είναι να δροσίσετε το δέρμα σας με άφθονο κρύο νερό, για λίγα λεπτά, ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος.

– Ποτέ μην βάζετε στο έγκαυμα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.

– Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμβουλευτείτε γιατρό.

Τσιμπήματα

– Συνήθως το τρυφερό δέρμα των παιδιών, αποτελεί πόλο έλξεως για τα περισσότερα έντομα. To oοπλοστάσιο εναντίον των ενοχλητικών συντρόφων του καλοκαιριού είναι πλούσιο: σπρέι και αλοιφές, παστίλιες και φιδάκια, μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Σε περίπτωση τσιμπήματος , υπάρχουν κρέμες και αλοιφές που καλμάρουν τη φαγούρα.

– Σφήκες: Τα τσιμπήματα των σφηκών είναι επικίνδυνα σε τρείς περιπτώσεις: όταν είναι πολλά, όταν γίνονται στο στόμα και όταν ο ατυχήσας είναι αλλεργικός. Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων σε διάστημα μιας και σπανίως , πέντε ωρών.

Το τσίμπημα της σφήκας είναι πάντα επώδυνο, αλλά ακίνδυνο αν παρουσιασθεί μόνον τοπική αντίδραση -κοκκίνισμα του δέρματος και ελαφρύ πρήξιμο-. Αν το κεντρί έχει μείνει στο δέρμα σας, αφαιρέστε το , πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και βάλτε λίγο ξύδι.

Επίσης στο φαρμακείο θα βρείτε αλοιφές και κρέμες , για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Αν είστε αλλεργικοί, πηγαίνετε αμέσως σε γιατρό.

– Φίδια: Όταν κάνετε βόλτα σε περιοχή με χόρτα και δέντρα, να φοράτε κλειστά παπούτσια. Η οχιά – δηλητηριώδες φίδι – αγαπά τα χορταριασμένα μέρη, αλλά απομακρύνεται, αν χτυπάτε το έδαφος με ένα μπαστούνι. Σε περίπτωση που σας δαγκώσει η οχιά, μην πανικοβληθείτε: δεν είναι υποχρεωτικά θανατηφόρος.

Το δάγκωμα είναι επώδυνο και αφήνει στο δέρμα δύο χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια. Δεν πρέπει να τρέξετε , για να μην διαχυθεί το δηλητήριο στο σώμα, ούτε θα πρέπει να κάνετε ένεση αντιδότου.

Μόνο ο γιατρός θα κρίνει τι χρειάζεται να γίνει. Πλύνετε τις πληγές με άφθονο νερό, για να περιορίσετε το δηλητήριο, ακινητοποιήστε το πληγωμένο μέλος, τυλίξτε το μ’ έναν επίδεσμο, όχι υπερβολικά σφιχτό και μεταφέρετε τον τραυματία αμέσως στον γιατρό.

– Μέδουσες: Oι μέδουσες προτιμούν τις ζεστές θάλασσες και μετακινούνται σε κοπάδια. Συχνά εμφανίζονται στην παραλία, ύστερα από πολύ άσχημο καιρό. Η επαφή με τα πλοκάμια τους προκαλεί πολύ έντονο αίσθημα καύσεως και ένα είδος κνησμού. Αν σας ακουμπήσει μέδουσα , το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το μέλος που τσίμπησε μέσα στο νερό της θάλασσας. Μετά απολυμάνετε με οινόπνευμα και σκουπίστε καλά την πληγή. Μια αλοιφή θα ανακουφίσει από τους πόνους.

– Αχινοί: Μην περπατάτε ποτέ στα βράχια με γυμνά πόδια. Αν είστε άτυχοι και πατήσετε αχινό, φροντίστε με κάθε τρόπο να αφαιρέσετε από το πόδι σας τα αγκάθια του αχινού και να απολυμάνετε την πληγή. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να βγάλετε το αγκάθι με τα νύχια σας, αφού πρώτα μαλακώσετε το δέρμα με κομπρέσες ζεστού νερού και βαζελίνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση