αιφνιδιο εξανθημα συμπτωματα | βρογχικο ασθμα θεραπεια | τσιμπηματα στο στερνο | παραλυτικος ειλεος

ΕΦΕΤ: Με προσοχή η κατανάλωση του Red BullΔελτίο τύπου σχετικά με το ενεργειακό ποτό ‘Red Bull”, για τις πιθανές επιπτώσεις του οποίου στην υγεία, σε συνδυασμό ιδίως με τη κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρθηκε εκτενώς το Care στο κεντρικό του άρθρο την Παρασκευή 13/7, εξέδωσε ο ΕΦΕΤ. Στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την ανησυχία των καταναλωτών λόγω των πρόσφατων πληροφοριών που συνδέουν την κατανάλωση του παραπάνω ποτού με σοβαρές βλάβες στην Υγεία, ο ΕΦΕΤ σε συνεννόηση με τον ΕΟΦ τονίζει τα παρακάτω:

Το ποτό ‘Red Bull’ κυκλοφορεί στην Ευρώπη νομίμως, ως ‘κοινό ποτό’ (και όχι διαιτητικό). Η έγκριση της κυκλοφορίας στη χώρα μας δόθηκε από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (Γενικό Χημείο του Κράτους) το 1998, με την προϋπόθεση ότι στην συσκευασία θα αναγράφεται η περιεκτικότητα σε καφεΐνη και προειδοποιήσεις για την ακαταλληλότητα κατανάλωσης του από ορισμένες ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων στην καφεΐνη (έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά κ.λ.π) και από διαβητικούς.

Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να συνδέει τα πρόσφατα περιστατικά στην Σουηδία με το συγκεκριμένο ποτό.
Το Red Bull περιέχει τρεις δραστικές ουσίες: καφεΐνη, ταυρίνη και γλυκουρονολακτόνη, η επίδραση του συνδυασμού των οποίων στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει μελετηθεί ακόμη επαρκώς, ιδιαίτερα κάτω από ειδικές συνθήκες σωματικής άσκησης (και αφυδάτωσης λόγω εφίδρωσης), τονίζεται στην αντίστοιχη έκθεση της Επίσημης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην συσκευασία του ποτού στη χώρα μας, (μεταλλικός περιέκτης), αναφέρονται επαρκώς οι απαραίτητες ενδείξεις για τις προϋποθέσεις κατανάλωσης του, όπως και η ακριβής του σύνθεση (σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής έγκρισης του Α.Χ.Σ.). Παρόλα αυτά ο ΕΦΕΤ, θεωρεί ότι η σχετική επισήμανση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί:

α) ως προς τον διαφημιστικό ισχυρισμό ότι «το Red Bull καταναλώνεται από αθλητές παγκοσμίου κλάσης….», διότι προτρέπει ιδιαίτερα τους νέους, σε αλόγιστη κατανάλωση (χωρίς να είναι τρόφιμο ειδικής διατροφής).

β) ως προς τον ισχυρισμό ότι «περιέχει κατά προσέγγιση τόση καφεΐνη όση και ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου» διότι αυτό πρέπει αφ’ ενός να αποδεικνύεται και αφετέρου υποβαθμίζει τον συνδυασμό δράσης τριών δραστικών ουσιών, εκ των οποίων η γλυκαρονολακτόνη έχει και ισχυρή επίδραση στον μεταβολισμό του οινοπνεύματος

γ) ως προς την «μη σύσταση» της κατανάλωσης του με αλκοόλ, που θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε «απαγόρευση κατανάλωσης μαζί με αλκοόλ»

Με βάση τα παραπάνω ο ΕΦΕΤ:

1. Παρακολουθεί και διερευνά σε συνεργασία με τον ΕΟΦ το θέμα, το οποίο άμεσα θα παραπεμφθεί (εκ νέου) στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για επανεξέταση, σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας του παραπάνω προϊόντος, σε σχέση με την Υγεία των καταναλωτών.

2. Λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφοροποίηση της επισήμανσης της συσκευασίας που κυκλοφορεί στη χώρα μας.

3. Συνιστά στους καταναλωτές για προληπτικούς λόγους:

- Να μην καταναλώνεται το συγκεκριμένο ποτό από ευαίσθητα άτομα όπως: παιδιά, έγκυες, θηλάζουσες, ηλικιωμένους, διαβητικούς.

- Η κατανάλωση «Red Bull» μαζί με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό δεν επιτρέπεται. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται κατά την κατανάλωσή του από νέα άτομα σε νυχτερινά κέντρα, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα προσοχής στις ενδείξεις.

- Η κατανάλωση, σε συνδυασμό με κατανάλωση άλλων ροφημάτων (καφές, τσάι, κ.λ.π.) που περιέχουν καφεΐνη, θα πρέπει να αποφεύγεται.

-Η κατανάλωση του θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.