Η επιστήμη γεννά. Η γυναίκα τίκτει. Ο άνδρας;

Η επιστήμη γεννά. Η γυναίκα τίκτει. Ο άνδρας;Σε αμφισβήτηση οδηγείται ο αρχέτυπος ρόλος του αρσενικού, μετά την ανακοίνωση αυστραλών ερευνητών ότι δε χρειάζονται γενετικό υλικό από σπερματοζωάρια για να μιμηθούν στο εργαστήριο τη διαδικασία γονιμοποίησης, καθώς ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν μέθοδο γονιμοποίησης ωαρίων, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα ανοίγει το δρόμο στη χαρά της τεκνοποίησης όχι μόνο σε ζευγάρια όπου ο άνδρας πάσχει από αζωοσπερμία, αλλά και σε γυναίκες, που δεν έχουν σύντροφο ή ακόμη και σε ομοφυλόφιλες γυναίκες που θα μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Η νέα τεχνική αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης. Η ερευνήτρια Δρ. Λάκαμ Κάπλαν ανακοίνωσε ότι μαζί με την ομάδα της κατάφερε να γονιμοποιήσει επιτυχώς ωάρια ποντικών σε εργαστηριακές καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από σωματικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε χρησιμοποιώντας χημικές μεθόδους να αφαιρέσει από σωματικά κύτταρα τη δεύτερη σειρά χρωματοσωμάτων, ώστε να έχουν μόνο μία σειρά χρωματοσώματα όπως τα γενετικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Ιαν Κράφτ του Κέντρου Γυναικολογίας και Γονιμότητας του Λονδίνου επισήμανε ότι η τεχνική πιθανώς να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, αν τελικά δε διαψεύσει τις ελπίδες των εμπνευστών της. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει για τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες για να πετύχουν το στόχο τους μιμήθηκαν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη φυσιολογική γονιμοποίηση του ωαρίου, όταν οι δύο έλικες DNA του ωαρίου χωρίζονται και η μία αποβάλλεται, επιτρέποντας έτσι στην άλλη να συνδυαστεί με τη μοναδική αλυσίδα DNA του σπερματοζωαρίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως δε γνωρίζουν κατά πόσο τα έμβρυα που προέκυψαν είναι βιώσιμα. Θα το μάθουν, όμως, όταν γίνει η εμφύτευση τους στις μήτρες των ανάδοχων μητέρων και συνεχιστεί η ανάπτυξη τους.

Η έρευνα ξεκίνησε προσπαθώντας να βοηθήσει τους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, επειδή δεν έχουν σπερματοζωάρια ή γενετικά κύτταρα, τα οποία διαθέτουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε σπερματοζωάρια. Θεωρητικώς είναι δυνατή η χρήση σωματικών κυττάρων που θα προέρχονται μόνο από γυναίκες, ώστε να παραχθεί έμβρυο.

Ετσι δύο γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική, θα μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους.

Η συγκεκριμένη μέθοδος πρός το παρών βρίσκεται σε επίπεδο εργαστηριακής εφαρμογής. Η πιθανή ολοκλήρωση της μεθόδου και η γενίκευση της στους ανθρώπους, θα αλλάξει την κοινωνική αντίληψη που έχουμε για τον θεσμό της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση