Πιθανό γενετικό υπόβαθρο στη νόσο του Πάρκινσον

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν γονιδιακές μετατροπές που σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων μορφών της νόσου του Πάρκινσον. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση και έχει ως χαρακτηριστικά συμπτώματα ένα είδος τρεμούλας των χεριών, του κεφαλιού και των ποδιών, δυσκαμψία των άκρων, καθώς και διανοητική σύγχυση.

Είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη εκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Alzheimer και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάζονται 50.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 10.000 ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ 100 νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Την απειλή της νόσου του Πάρκινσον βιώνουν χιλιάδες άτομα, που περνούν το “κατώφλι” των 40 ετών. Δυσκολία στη γραφή, στις καθημερινές απλές ασχολίες, βραδυκινησία ή τρεμούλιασμα στα άκρα πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

Οι επιστήμονες από τη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι μία κληρονομική μορφή της νόσου οφείλεται στη μετατροπή του γονιδίου, που είναι υπεύθυνο για την alpha-synuclein, πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών. Επιπλέον η μετατροπή ενός άλλου γονιδίου, που ονομάζεται parkin, ενοχοποιείται για μία δεύτερη μορφή της νόσου.

Επειδή το parkin και το alpha-synuclein συνεργάζονται αρμονικά σε φυσιολογικά άτομα, οι ειδικοί υπέθεσαν ότι μία δυσλειτουργία στην αλληλεπίδραση τους μπορεί να αποτελεί τη βάση της νόσου, θέτοντας τον επόμενο στόχο στην έρευνα τους, να παράγουν το φάρμακο, το οποίο θα εστιάζεται στην σωστή συνεργασία των δύο πρωτεινών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση