Πορτοκάλια και λαχανικά προστατεύουν την καρδιά

Η κατανάλωση περισσότερων πορτοκαλιών και λαχανικών μειώνει πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και στεφανιαίας νόσου, όπως δηλώνουν οι ειδικοί στο ετήσιο meeting διαιτολόγων που διοργάνωσε το Institute of Food Technologists.

Επιστήμονες της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Harvard ισχυρίζονται πως οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν σταθερά ότι η αυξημένη κατανάλωση εσπεριδοειδών και σταυρανθών, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, είναι συνδεδεμένα με τη μείωση της στεφανιαίας νόσου.

Αναφερόμενοι σε έρευνα που έγινε σε 75.000 γυναίκες νοσοκόμες και 38.000 άνδρες που εργάζονται στο χώρο της υγείας, διαπιστώθηκαν ότι ορισμένα διατροφικά στοιχεία που βρίσκονται στο χυμό πορτοκαλιού, και ιδιαίτερα το κάλλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόμοια στοιχεία παραθέτει και το Florida Department of Citrus, λέγοντας ότι συστατικά του πορτοκαλιού λειτουργούν ενάντια ιών, φλεγμονών και ενάντια στην καταστροφή των κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο, καθώς επίσης ενάντια στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών που έγιναν στο University of Western Ontario, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τριών ποτηριών χυμού πορτοκαλιού αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη) κατά 21% και μειώνει το λόγο της LDL (κακής χοληστερόλης) προς την HDL κατά 16%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση