πολλες αμυγδαλιτιδες | λεμονι πρασινο | πονος στη κατω σιαγονα απο δοντι | εμβολιο εκτοσ ψυγειου

Η ραδιενέργεια απειλεί χιλιάδες ΑμερικανούςΑντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι στην Αμερική, πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, εξαιτίας του πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων που βρίσκονται στις ποσότητες του ουρανίου που ανακυκλώθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, τα τελευταία 50 χρόνια, όπως γράφει η εφημερίδα USA Today.

Το ανακυκλωμένο ουράνιο μεταφέρθηκε σε διάφορα σημεία από το 1952 έως το 1999, όταν οι μεταφορές σταμάτησαν εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι ήταν μολυσμένο με πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία.

Η εφημερίδα USA Today, επικαλούμενη μελέτη 1000 σελίδων και διάφορα έγγραφα που αφορούν στο ανακυκλωμένο ουράνιο, γράφει ότι οι εκθέσεις δείχνουν πως στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης διακινήθηκαν 250.000 τόνοι ουρανίου, ποσότητα διπλάσια απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες πριν από δύο χρόνια.

Το υλικό αυτό μάλιστα διοχετεύθηκε σε πολύ περισσότερες τοποθεσίες απ' ότι αρχικώς είχε αποκαλυφθεί. Μεταξύ αυτών περισσότερα από 100 ομοσπονδιακά εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες και πανεπιστήμια.

Η USA Today γράφει ότι ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση στη διάρκεια της άνοιξης, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση. Αλλα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της οργάνωσης "Freedom of Information Act".

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, περισσότεροι από την αρχική εκτίμηση, εκτέθηκαν, παρά τη θέλησή τους, στον κίνδυνο της ραδιενέργειας, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνους και άλλες ασθένειες.

Γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το ομοσπονδιακό πρόγραμμα αποζημιώσεων για εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από διάφορες ασθένειες απασχολούμενοι σε μονάδες πυρηνικών όπλων. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Η διασπορά του ουρανίου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα σε ορισμένες από τις τοποθεσίες που μόλις τώρα αποκαλύπτεται ότι είχαν μεταφερθεί ραδιενεργά στοιχεία, γεγονός που αναμένεται ότι θα περιπλέξει περαιτέρω τα σχέδια για τον καθαρισμό των περιοχών αυτών.

Η μεγαλύτερη ποσότητα του ανακυκλωμένου ουρανίου διοχετεύθηκε στο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων, ή χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ομως χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, από την ακαδημαϊκή έρευνα, μέχρι την κατασκευή της θωράκισης αρμάτων μάχης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα υλικά αυτά περιέχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις ουρανίου, άρα στην ουσία ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που προκαλείται από το φυσικό ουράνιο.

Ομως σε ορισμένα εργοστάσια το ανακυκλωμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που ευνοούσε τη συγκέντρωση των ραδιενεργών στοιχείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για όσους ήλθαν σε επαφή με το στοιχείο αυτό, γράφει η εφημερίδα USA Today.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.