Από κατάθλιψη πάσχουν πολλοί έφηβοι

Το 2-4% των παιδιών και το 4-8% των εφήβων πάσχει από κατάθλιψη, ενώ το 18% εμφανίζει κάποια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή. Οι υπερβολικές αντιδράσεις των παιδιών και των εφήβων πολλές φορές οφείλονται σε κατάθλιψη, η οποία είναι μια ψυχική νόσος που δεν είναι τόσο σπάνια όσο πολλοί γονείς πιστεύουν.

Η έλλειψη ευχαρίστησης, η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος, η διέγερση ή η συχνή κόπωση είναι μερικά συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Ι. Τσιάντης, σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την Ψυχική υγεία του Παιδιού και του Εφήβου.

Η συμπεριφορά των γονιών απέναντι στο παιδί είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης διαταραχών στην ψυχική υγεία του παιδιού τους, με τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση να αποτελούν τις πιο επιβαρυντικές συμπεριφορές.

Το πιο ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τον κ. Τσιάντη ότι μόνο το 10-15% των παιδιών αυτών καταφεύγει σε κάποιον ειδικό γιατρό. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι βασικός παράγοντας για την θεραπεία παρόμοιων καταστάσεων, καθώς το παιδί δεν μπορεί να τις ξεπεράσει μόνο του, όσο και αν μερικές φορές δείχνει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση