θυλακας γονατου | αποστειρωση | στειρωση αρσενικου γατου | ιογενεις ιωση συμπτωματα | εκκριση σαλιου

Το δικαίωμα του ασθενή στην ανακούφιση από τον πόνοΤο δικαίωμα του ασθενή να μην πονά και η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα στην ανακούφισή του από τους χρόνιους και οξείς πόνους, επισημάνθηκε κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας.

Οπως τόνισε η επικ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Αθηνά Βαδαλούκα η ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός λαού. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα καθώς παρατηρείται σημαντική έλλειψη οπιοειδών αναλγητικών για λόγους είτε νομοθετικούς είτε γραφειοκρατικούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η επιτρεπτή ημερήσια δόση μορφίνης είναι στην Ελλάδα 4 mg, ποσότητα που έχει καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας και όχι από την ιατρική κοινότητα, ενώ για παράδειγμα στην Δανία ανέρχεται σε 90 mg.

Η κ. Βαδαλούκα επεσήμανε επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στην παρηγορητική ιατρική και τον καθοριστικό ρόλο των Κέντρων Πόνου. Ενδεικτικό είναι ότι το Κέντρο Πόνου του Αρεταίειου Νοσοκομείου αναμένεται φέτος ότι θα αντιμετωπίσει συνολικά 2000 πάσχοντες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.