Το κάπνισμα ευνοεί την εμφάνιση μεταστάσεων

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και είναι καπνίστριες, έχουν τις διπλές πιθανότητες να εμφανίσουν και καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με τις μη-καπνίστριες, σύμφωνα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο University of California Davis School of Medicine and Medical Center, και δημοσιεύτηκε στο ‘Chest Journal’.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κάπνισμα δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη μεταστάσεων είτε άμεσα είτε έμμεσα, λόγω της κακής διατροφής ή αποχής από φυσικές δραστηριότητες, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις καπνίστριες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που σταμάτησαν το κάπνισμα μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, μείωσαν τις πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου και σε άλλα μέρη του σώματος τους.

Στην Αγγλία, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 35,000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, ενώ το Cancer Research Campaign Statistics αναφέρει ότι οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα είναι ακόμη περισσότεροι.

Εντούτοις, αν η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνει έγκαιρα και η ασθενής δεν καπνίζει, τότε έχει ακόμα περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει. Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες οφείλεται κατά πολύ στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζουν.

Το κάπνισμα λοιπόν αποτελεί έναν άμεσο παράγοντα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και κατ’ επέκταση και άλλων ειδών καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση