Το βακτηρίδιο του έλκους ενέχεται στην εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης

Το βακτηρίδιο του έλκους ενέχεται στην εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσηςΤο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για το 95% των περιπτώσεων του έλκους του δωδεκαδακτύλου και το 80% των περιπτώσεων έλκους του στομάχου. Ιταλοί επιστήμονες, με έρευνα τους που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θεωρούν ότι ορισμένα στελέχη του βακτηριδίου αυτού, ενέχονται και για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα στελέχη αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, παράγουν ουσίες οι οποίες προκαλούν φλεγμονές στα τοιχώματα των αγγείων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.

Με τον όρο αρτηριοσκλήρυνση εννοούμε τις αλλοιώσεις που προκαλούνται για διάφορους λόγους στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, το οποίο χάνει έτσι την ομαλότητα και τη στιλπνότητα του, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα συγκεκριμένα στελέχη του βακτηριδίου ανιχνεύτηκαν σε υπερδιπλάσια συχνότητα από ότι σε υγιή άτομα που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Τα στελέχη αυτά είναι φορείς ενός γονιδίου με την ονομασία CagA, το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή κυτοσινών οι οποίες προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα συγκεκριμένα στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού ενοχοποιούνται.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες νοσήσης και θανάτου ιδίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Το στοιχείο αυτό δείχνει την σημασία της έρευνας των Ιταλών επιστημόνων όσο αφορά την πρόληψη, παρόλο που απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση