Φρέσκια τομάτα εναντίον κέτσαπ

Οι φρέσκες τομάτες αποτελούν καλύτερη πηγή λυκοπένιου, συγκρινόμενες με την κέτσαπ, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοματο-παραγωγών της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βιομηχανία παραγωγής κέτσαπ, που θεωρεί το συγκεκριμένο προϊόν σαν καλύτερη πηγή λυκοπενίου.

Σύμφωνα με τη διαφημιστική καμπάνια προώθησης στη Μεγάλη Βρετανία, η κέτσαπ αποτελεί καλή πηγή λυκοπένιου, μια και η απορρόφηση της αντιοξειδωτικής αυτής ουσίας, είναι πολύ καλύτερη από τομάτες που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Οι τοματο-παραγωγοί από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι για την πρόσληψη της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας λυκοπενίου (30mg) χρειάζεται η κατανάλωση 200 γραμμαρίων κέτσαπ (σχεδόν ένα μπουκάλι), ενώ η ποσότητα αυτή μπορεί να προέλθει από έξι ώριμες τομάτες.

Φυσικά ακόμα καλύτερη απορρόφηση λυκοπενίου επιτυγχάνεται όταν οι φρέσκες τομάτες θερμανθούν με λίγο λάδι για την παρασκευή σάλτσας.

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό με ισχυρή προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο (και κυρίως του προστάτη) και τις καρδιοπάθειες. Κυριότερες πηγές είναι οι τομάτες αλλά και στο καρπούζι, τα σταφύλια και μερικά οστρακοειδή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση