Βδέλλες εναντίον της οστεοαρθρίτιδας

Την παλιά πρακτική της χρήσης βδελλών για ιατρικούς λόγους χρησιμοποίησαν απ’ ότι φαίνεται με επιτυχία γερμανοί επιστήμονες του νοσοκομείου Essen-Mitte προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Στην πρωτότυπη αυτή έρευνα πήραν μέρος 16 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 68 χρονών που παρουσίαζαν έντονους πόνους στο γόνατο τους τελευταίους 6 μήνες, ο οποίος δεν προερχόταν από κάποιο τραυματισμό και ο ακτινογραφικός έλεγχος είχε δείξει ότι έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα.

Σε 10 από αυτούς τους ασθενείς που ήταν γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν βδέλλες, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τη συμβατική θεραπεία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τέσσερις βδέλλες τοποθετούντο στο γόνατο των ασθενών για διάστημα 1ώρας και 20 λεπτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μέρες μετά την έναρξη του πειράματος οι ασθενείς στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι βδέλλες παρουσίασαν σημαντική ανακούφιση από τους πόνους η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες μετά το πέρας της διαδικασίας.

Οι ασθενείς δεν παρουσίασαν κάποια επιπλοκή ή κάποια άλλη παρενέργεια, ενώ ανέφεραν μόνο ένα ελαφρό πόνο από το δάγκωμα της βδέλλας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση