Βακτήρια εναντίον των αλλεργιών

Διατροφικά συμπληρώματα, τα οποία περιέχουν ζωντανά εντερικά βακτήρια, όταν χορηγούνται σε παιδιά και σε μητέρες, μπορεί να κάνουν δυνατή τη πρόληψη των αλλεργιών. Επιστήμονες από τη Φιλανδία βρήκαν ότι εάν δώσουν τα βακτήρια αυτά στη μητέρα πριν από τη γέννηση και στη συνέχεια στο παιδί, μειώνουν στο μισό την επίπτωση εκζέματος. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση άλλων αλλεργικών καταστάσεων όπως το άσθμα και ο πυρετός από χόρτο.

Η μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου, χώρισε μια ομάδα 132 εγκύων γυναικών σε δυο υποομάδες, από τις οποίες στη μία χορηγήθηκε το συμπλήρωμα που περιείχε τον γαλακτοβάκιλο GG.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, όπως το έκζεμα και το άσθμα. Οι ταμπλέτες δόθηκαν στη μια ομάδα 2 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και στη συνέχεια για 6 μήνες.

Τα μωρά ελέγχθηκαν για την ύπαρξη αντισωμάτων στο σώμα τους, τα οποία θα συνηγορούσαν για πιθανή αλλεργία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ μικρότερη επίπτωση στα παιδιά που ελάμβαναν διατροφικό συμπλήρωμα.

Ο υπεύθυνος της έρευνας Marko Kalliomaki δηλώνει ότι “η εντερική χλωρίδα, έχει μια μοναδική, αν και ακόμη ανεξερεύνητη, ενδογενή ανοσορυθμιστική δράση. Τα “φιλικά” βακτήρια μπορεί να αποτελέσουν τη λύση για την πρόληψη αλλεργιών”.

Η αλλεργία είναι μια μοντέρνα νόσος με αυξανόμενη συχνότητα, που αφορά τον μισό πληθυσμό των αναπτυγμένων κρατών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση