Καλλυντικά μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση αλλεργιών

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν αραχιδέλαιο (φυστικέλαιο), αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε παιδιά με έκζεμα ή άλλες δερματίτιδες, σύμφωνα με ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων, από το νοσοκομείο Σεν Μέρι του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Οι κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν και αφρόλουτρα με αραχιδέλαιο μπορεί να συμβάλλουν στη μεγάλη αύξηση των αλλεργιών στο φιστίκι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα στα 100 παιδιά έχει αλλεργία στο φιστικί, ενώ εννέα στους δέκα νέους με την αλλεργία αυτή, ταλαιπωρούνται από έκζεμα, μία δερματίτιδα εσωτερικής ή εξωτερικής αιτιολογίας που προκαλεί ξηρότητα και φυσαλίδες στο δέρμα.

‘Έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ φιστικιού και αλλεργιών και είναι πλέον σαφές ότι παιδιά με έκζεμα ή άλλα εξανθήματα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης αλλεργίας στο φιστίκι’, είπε ο δρ. Τζίντεον Λακ του νοσοκομείου Σεν Μέρι.

Στα ευρήματα αυτά που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παιδιά με έκζεμα ή άλλα εξανθήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα με το συστατικό αυτό. Η μελέτη τους βασίστηκε σε 10ετή έρευνα σε παιδιά στη νοτιοδυτική Αγγλία προκειμένου να καθοριστούν γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια πολλών νοσημάτων.

‘Στο έκζεμα, το δέρμα παθαίνει βλάβη και μία πληθώρα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος επί του δέρματος μπορεί να εκτεθεί σε ουσίες που προκαλούν αλλεργίες’, πρόσθεσε ο δρ. Τζίντεον Λακ.

Η αλλεργία στα φιστικιά είναι η πιο συνήθης αιτία θανατηφόρου αλλεργικής αντίδρασης σε τροφή. Προκαλεί κνίδωση, δύσπνοια και διάρροια. Τα πιο σοβαρά κρούσματα εκδηλώνουν αλλεργικό σοκ, το οποίο μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Οι γιατροί θεωρούν ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν αλλεργία στο φιστίκι αυξάνεται γιατί οι μητέρες τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατανάλωναν φιστικιά, εκθέτοντάς τα στην ουσία αυτή από την εμβρυακή ηλικία ή κατά το θηλασμό. Για τις έγκυες και κυρίως για όσες έχουν κάποια αλλεργία, αντενδείκνυται η κατανάλωση φυτικών, δήλωσε ο δρ. Λακ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση