Γέλιο από καρδιάς

Γέλιο από καρδιάςΤο γέλιο, μαζί με τη φαντασία και τον ερωτισμό, είναι ίσως τα τρία πιο ιδιαίτερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το γέλιο και κατά προέκταση το χιούμορ, είναι γι’ αυτούς που το έχουν επιλέξει ως στάση ζωής, το όχημα, για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ζωής. Οι παλαιότεροι το χαρακτήριζαν ως το ‘καλύτερο φάρμακο’, μια γνώση που προήρθε μέσα από την παρατήρηση ότι οι γελαστοί άνθρωποι ζουν και εκπέμπουν μια αίσθηση υγείας. Σήμερα, την εποχή της ερμηνείας, ιατρικές έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι το γέλιο προστατεύει την καρδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη, που διήρκεσε 10 χρόνια, συμμετείχαν 5.007 γυναίκες και 2.886 άνδρες, οι οποίοι κατά την ένταξη στη μελέτη δεν παρουσίαζαν κανένα καρδιακό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παρατήρησης, 187 άνδρες και ίσος αριθμός γυναικών εμφάνισαν κάποια καρδιακά συμπτώματα, ενώ 137 γυναίκες και 127 άνδρες απεβίωσαν από καρδιακή νόσο.

Το εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι άνδρες που είχαν συμπτωματολογία κατάθλιψης είχαν 71% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακή νόσο και δυο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τους άνδρες που προέβαλαν το χιούμορ σαν συστατικό αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 73%, με τη διαφορά ότι οι γυναίκες δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθεια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, για να διαπιστωθεί η θέση που κατείχε το γέλιο και το χιούμορ στην ζωή τους. Βρέθηκε λοιπόν, ότι αυτοί που εμφάνισαν τελικά κάποια καρδιοπάθεια, είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με το χαμόγελο και το χιούμορ.

Ως πιθανό μηχανισμό, οι επιστήμονες προτείνουν ότι το γέλιο προστατεύει με ορμονικούς μηχανισμούς το καρδιακό ενδοθήλιο που είναι ο προστατευτικός φραγμός των καρδιακών αγγείων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση