Το γέλιο νικάει τον πόνο στα παιδιά

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, ιδίως για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνιες επώδυνες καταστάσεις, καθώς τα βοηθά να ηρεμούν και να αποδέχονται την κατάσταση τους, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και στην Μ. Βρετανία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το χιούμορ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το αίσθημα του πόνου σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, AIDS, διαβήτη ή πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κάποιου οργάνου.

Στις μελέτες πήραν μέρος γιατροί, άνθρωποι από τον χώρο της ψυχαγωγίας και ψυχολόγοι. Για τη διασκέδαση των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν είτε χιουμοριστικά βίντεο, είτε «γιατροί κλόουν». Επρόκειτο για ειδικά εκπαιδευμένους καλλιτέχνες που πήγαιναν στα δωμάτια των παιδιών και τα διασκέδαζαν, το καθένα προσωπικά. Οι δέκα γιατροί κλόουν επισκέπτονται συνολικά 30.000 παιδιά κάθε χρόνο είτε στα σπίτια τους είτε σε νοσοκομεία, στην Μ. Βρετανία.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα βίντεο και οι καλλιτέχνες ηρεμούν τα παιδιά, γεγονός που αποδεικνύεται και από μετρήσεις διαφόρων ορμονών που συνδέονται με το στρες, στο σάλιο, αλλά όπως διαπιστώθηκε μείωναν και τον βαθμό αναισθησίας που απαιτείτο σε διάφορες επώδυνες επεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση