διαστρεμμα καρπου | πυρετος γατακι | φυματίωση εμβόλιο | πυρετος δεκατα | αντιτετανικος ορος και παρενεργειες

ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

Αφορά τους περισσότερους καπνιστές.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται κλινικά από την παρουσία επανειλημμένων επεισοδίων συνεχούς βήχα και απόχρεμψης, τουλάχιστον επί τρεις μήνες κάθε χρόνο, για τα δύο τελευταία χρόνια.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα εμφανίζουν επίμονο παραγωγικό βήχα, με άφθονη απόχρεμψη που επιδεινώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και επιπλέκεται από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και αφορά συνήθως "πληθωρικούς" ασθενείς. Η δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά την κόπωση, αποτελεί συχνό σύμπτωμα και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Αργότερα εμφανίζεται δύσπνοια στην ηρεμία και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι ασθενείς για να αναπνεύσουν συχνά αρνούνται την κατάκλιση και προτιμούν να κοιμούνται καθιστοί. Σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται κυάνωση λόγω της υποξυγοναιμίας και οιδήματα των άκρων λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας που αναπτύσσεται.

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνονται ακροαστικά διάχυτοι ξηροί ρόγχοι, παράταση της εκπνοής και εκπνευστικός συριγμός. Η ακτινογραφία θώρακα στα αρχικά στάδια δεν είναι σε θέση να καταδείξει παθολογικά ευρήματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται εμφανίζονται περιβρογχικές και περιαγγειακές διηθήσεις, διάταση των κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας και καρδιομεγαλία. Στις εξετάσεις αίματος είναι δυνατό να διαπιστωθεί αύξηση του αιματοκρίτη, ενώ η ανάλυση των αερίων του αίματος μπορεί να καταδείξει μέτρια έως σοβαρή υποξυγοναιμία (ελάττωση της μερικής πίεσης οξυγόνου) και υπερκαπνία (αύξηση της μερικής πίεσης διοξειδίου του άνθρακα).

Επειδή η νόσος συχνά αναπτύσσεται συγχρόνως με το εμφύσημα , παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με αυτό και απαιτεί παρόμοια θεραπευτική προσέγγιση, περιγράφεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο κεφάλαιο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.