Νέο προληπτικό τέστ για τον καρκίνο των ωοθηκών

Ειδική αιματολογική εξέταση που θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο των ωοθηκών, πριν ακόμα αυτός προκαλέσει συμπτώματα, μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Δρ. David Fishman, διευθυντή του Εθνικού Προγράμματος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Northwestern στο Ιλλινόις των ΗΠΑ.

Με επιδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο Δρ. David Fishman με την επιστημονική του ομάδα βασίζονται στα επίπεδα κάποιων συγκεκριμένων δεικτών στο αίμα. Ενας τέτοιος δείκτης είναι το λυσοφωσφατιδικό οξύ (LPA), του οποίου τα επίπεδα είναι αυξημένα σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά θανατηφόρο καρκίνο στις γυναίκες, ο οποίος όπως και ο καρκίνος του παγκρέατος όταν παρουσιάζει συμπτώματα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο, μη αναστρέψιμο στάδιο.

Λόγω του μικρού μεγέθους των ωοθηκών, και του γεγονότος ό,τι βρίσκονται βαθειά μέσα στην κοιλιακή χώρα, όταν παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα, ο καρκίνος έχει ήδη προκαλέσει μεταστάσεις. Από τις μορφές καρκίνου που αναπτύσσουν οι γυναίκες, ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί ίσως την πιο θανατηφόρο μορφή.

Οι ερευνητές μελετούν και αντίστοιχα τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος, τον τέταρτο κατά σειρά, θανατηφόρο καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Και ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στους οποίους γίνεται διάγνωση με καρκίνο του παγκρέατος είναι σχετικά μικρός, η θνησιμότητα φτάνει το 99%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση