αρρυθμια καρδιας αντιμετωπιση | απονευρωση | εφαψιομανία | κροταφική αρτηρίτιδα συμπτώματα | πνευμοθωρακας

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ZOLLINGER-ELLISON


Άλλες ονομασίες

Γαστρίνωμα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για παθολογική κατάσταση που προκαλείται από όγκο του παγκρέατος, του δωδεκαδακτύλου ή του στομάχου που παράγει γαστρίνη. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της ποσότητας και της οξύτητας του γαστρικού υγρού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελκών του πεπτικού. Μερικές φορές ο όγκος συνυπάρχει με άλλες νεοπλασίες ενδοκρινών αδένων (σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας ΜΕΝ Ι).

Παθογένεια

Ο όγκος παράγει γαστρίνη, η οποία αυξάνει την ποσότητα και την οξύτητα του γαστρικού υγρού και προκαλεί το σχηματισμό ελκών του πεπτικού. Ο όγκος μπορεί να βρίσκεται στο πάγκρεας, στο δωδεκαδάκτυλο, στο στομάχι, στο σπλήνα, ή στους γειτονικούς λεμφαδένες. Στο 50-75% των περιπτώσεων ο όγκος είναι κακοήθης και επεκείνεται αργά προς το ήπαρ. Η νόσος είναι σπάνια, με επίπτωση 6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Πρόληψη

Η αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους στο σ. Zollinger-Ellison είναι δύσκολη και συχνά ανεπιτυχής. Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης του όγκου.

Κλινική εικόνα

- Πόνος με χαρακτήρες εκείνου του πεπτικού έλκους. Τα έλκη (στομάχου ή δωδεκαδακτύλου) είναι ασυνήθη, έχουν μεγάλο μέγεθος, μπορεί να είναι πολλαπλά, ενώ υποτροπιάζουν εύκολα παρά τη θεραπεία.

- Αιματέμεση (αιματηροί έμετοι)

Διάγνωση

- Μέτρηση γαστρίνης του ορού, που είναι αυξημένη
- Μέτρηση του ph και του ρυθμού αύξησης της οξύτητας του στομάχου
- Test σεκρετίνης

Για την εντόπιση της θέσης του όγκου
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα
- Σπινθηρογράφημα με οκτρεοτίδη
- Υπερηχογράφημα κοιλίας
- Αξονική τομογραφία (C/T scan) κοιλίας, η οποία ανιχνεύει και τυχόν μεταστάσεις

Αντιμετώπιση

Οταν ο όγκος είναι τοπικά περιορισμένος γίνεται χειρουργική αφαίρεσή του με καλά αποτελέσματα. Αν υπάρχουν μεταστάσεις δεν επιχειρείται χειρουργική αφαίρεση. Χορηγούνται φάρμακα όπως: αναστολείς της αντλίας πρωτονίων-ομεπραζόλη, οκτρεοτίδη, ή χημειθεραπευτικά φάρμακα. Σε αποτυχία των φαρμάκων μπορεί να χρειαστεί να γίνει γαστρεκτομή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.