Συνθετική ορμόνη θεραπεύει μορφή νανισμού

Η χορήγηση μιας συνθετικής ορμόνης, της IGF-1 (ινσουλινόμορφος παράγων 1) σε παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Laron (μορφή νανισμού που οφείλεται σε έλλειψη του αυξητικού παράγοντα), τους δίνει πλέον τη δυνατότητα, να κερδίσουν το ύψος που είναι γενετικά προκαθορισμένο να αποκτήσουν.

Τη συνθετική ορμόνη ανακάλυψε ο Ισραηλινός καθηγητής παιδιατρικής και ενδoκρινολογίας Zvi Laron, που πρώτος περιέγραψε τη συγκεκριμένη μορφή νανισμού και της έδωσε το όνομα του (νόσος του Laron). Ο Ισραηλινός καθηγητής θα μιλήσει για την ανακάλυψή του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες των ενδοκρινοπαθειών της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή› που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 10 ως τις 12 Μαίου.

Η διαταραχή αυτή, που οφείλεται σε παθολογική έλλειψη της ορμόνης IGF-1( ινσουλινόμορφος παράγων 1), χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανάστημα (τελικό ανάστημα ενηλίκων 100-142 εκατοστά), μικρά άκρα , μικρά όργανα, καθυστέρηση της σκελετικής ωρίμανσης και της σεξουαλικής ανάπτυξης όπως επίσης και διαταραχές των λιπιδίων με υπερχοληστεριναιμία και παχυσαρκία.

Τελευταία μάλιστα διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς αυτοί έχουν μειωμένη μυϊκή μάζα , μυϊκή αδυναμία, περιορισμό της κινητικότητας και μειωμένη ικανότητα άσκησης, διαταραχές που οδηγούν τελικά σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η ορμόνη IGF-1 παρασκευάστηκε σε μικρές ποσότητες, σύμφωνα με τον καθηγητή Laron, πριν από τρία και πλέον χρόνια σε πειραματικό στάδιο και χορηγήθηκε σε αρρώστους με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν η ορμόνη διατίθεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση