Αυξημένη αντοχή του HIV στα φάρμακα

Αυξημένη  αντοχή του HIV στα φάρμακαΗ θεραπεία του AIDS γίνεται περισσότερο προβληματική, καθώς ένας στους τέσσερις ανθρώπους μολύνεται σήμερα από στέλεχος του HIV, που είναι ανθεκτικό στα φάρμακα. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου διπλάσιος από τον αντίστοιχο της περασμένης εξαετίας. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι, ότι το θεραπευτικό οπλοστάσιο απέναντι στον ιό γίνεται ολοένα και πιο στενό και οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται. Αυτό το νέο στοιχείο ήρθε να γεμίσει με προβληματισμό την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το AIDS. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το PHLS (το Εργαστήριο της Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας) και δημοσιεύθηκε στο ‘British Medical Journal’, η αντοχή του ιού στη φαρμακευτική θεραπεία, αυξάνεται κάθε χρόνο από το 1990.

Τα αίτια που ευνοούν στην ανάπτυξη αντοχής του ιού στην φαρμακευτική αγωγή δεν έχουν διευκρινιστεί με απόλυτη σαφήνεια. Ενα πολύ σημαντικό ρόλο πιστεύεται ότι παίζει η μη τήρηση με ακρίβεια από τους ασθενείς των επαναληπτικών δόσεων των φαρμάκων.

Οπως ισχυρίζεται ο Δρ. Deenan Pillay, διευθυντής του Αντιικού τμήματος του Εργαστηρίου ‘ήταν γνωστό ότι οι ασθενείς με ΗΙV, μετά από μακροχρόνια θεραπεία, μπορεί να αναπτύξουν αντοχή στα φάρμακα. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, ότι κατά τη διάρκεια του 2000, είχαμε περιστατικά, στα οποία η λοίμωξη έγινε ευθύς εξαρχής με ανθεκτικά στελέχη’.

Η ιστορία του AIDS χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τριών θεραπευτικών σταθμών: Την ανακάλυψη του ΑΖΤ, του πρώτου φαρμάκου εναντίον του ιού, την ανακάλυψη ότι η προφύλαξη από τις ευκαιριακές λοιμώξεις (όπως είναι οι πνευμονίες, οι μυκητιάσεις και η φυματίωση) παρατείνει την ζωή του ασθενούς και τέλος την είσοδο, στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα, της εντατικής αντιρετροϊκής αγωγής (HAART).

To 1996-1997, υπήρξε μια έντονη αισιοδοξία ότι η θεραπεία της μάστιγας του αιώνα δεν πρόκειται να αργήσει. Ωστόσο, γρήγορα διεπιστώθηκε, ότι ο ιός μπορεί και ‘κρύβεται’ από τα φάρμακα, μένει σε κατάσταση ‘ύπνου’ και αναζωπυρώνεται με την πρώτη ευκαιρία.

Τα νέα δεδομένα, που αφορούν στην εξάπλωση των ανθεκτικών μορφών του ιού, ήρθαν να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στους επιστήμονες που ασχολούνται με τη θεραπεία, κάνοντας ξεκάθαρο, ότι ο δρόμος για την πλήρη ίαση είναι ακόμη μακρύς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση