κυταριτιδα κογχης | εγκυμοσυνη και απονευρωση | ευρηματα στους πνευμονες απο ακτινογραφια | σκωληκοειδίτιδα

H μονογαμία είναι θηλυκού γένουςΕίμαστε ή δεν είμαστε μονογαμικοί; Η ισόβια δέσμευση με έναν συγκεκριμένο σύντροφο αποτελεί ίδιον του ανθρώπου ή απλά είναι ένα κοινωνικό 'πρέπει', του οποίου οι ρίζες χάνονται μέσα στις θρησκευτικές και κοινωνικές επιτάσεις στα βάθη των αιώνων; Οι άνδρες έχουν την ίδια προδιάθεση με τις γυναίκες στα θέματα που άπτονται της συζυγικής πίστης και της συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια; Η απάντηση σύμφωνα με Σουηδούς και Ολλανδούς ερευνητές είναι σαφής: η εμφάνιση της μονογαμίας οφείλεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος του 'Animal Behaviour', η μονογαμία ξεκίνησε από την ανάγκη των γυναικών για ασφάλεια και σταθερότητα. Αντίθετα, οι άνδρες είναι προορισμένοι από τη φύση να αναζητούν τη διαρκή ερωτική επαφή, με στόχο τη γονιμοποίηση.

Στον άνθρωπο, όπως και σε μερικά είδη πουλιών και θαλασσίων θηλαστικών, το αρσενικό δεν είναι σε θέση πλέον να ξεχωρίσει τις γόνιμες ημέρες του συντρόφου του. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι το θηλυκό έχει καλύψει τα οπτικά και τα χημικά εκείνα σημάδια, που αποκαλύπτουν αυτές τις ημέρες. Ταυτόχρονα, προσφέροντας στο αρσενικό τη δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης καθ' όλην τη διάρκεια του μήνα, αναστέλλει την επιθυμία του για εξεύρεση νέου συντρόφου.

Οι κύριοι ερευνητές Magnus Enquist και Miguel Girones, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Οικολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, αντίστοιχα, προκειμένου να ελέγξουν την παραπάνω θεωρία, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες, η μονογαμία είναι η πρώτη επιλογή. Μάλιστα, ακόμη και σε κοινωνίες όπου η θρησκεία ή η παράδοση ευνοεί την πολυγαμία, όταν η γυναίκα καλύψει τις γόνιμες ημέρες της, ο άνδρας τείνει να δημιουργήσει μακροχρόνιες σταθερές σχέσεις.

Στα περισσότερα είδη ζώων, τα θηλυκά κάνουν σεξ μόνον τις ημέρες που είναι γόνιμα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη διαφύλαξης της ενέργειας και τον κίνδυνο μόλυνσης που εμπεριέχεται σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αρσενικά ζώα μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν ποιο θηλυκό ζώο είναι γόνιμο και ποιο όχι και με αυτόν τον τρόπο, προσεγγίζουν αυτό που είναι πιθανό να γονιμοποιηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αρσενικά δεν εμπλέκονται στο μεγάλωμα των παιδιών τους, έχοντας ως στρατηγική, να μένουν με το θηλυκό, μόνον κατά την περίοδο που αυτό είναι γόνιμο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.