Τεστ τύπου ‘ΠΑΠ’ για τον καρκίνο του μαστού

Ειδική τεχνική, με την οποία, ανιχνεύονται όγκοι του μαστού, με μέγεθος πολύ μικρό για να εντοπιστούν στη μαστογραφία, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Οπως δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘The Lancet’, η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος, είναι πολύ ειδική και ευαίσθητη και υπόσχεται την πολύ πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γνώση ότι οι περισσότεροι καρκίνοι ξεκινούν από τα σωληνάρια που παροχετεύουν το γάλα στους μαστούς και ότι τα καρκινικά ή τα προκαρκινικά κύτταρα, θα είναι ορατά σε αυτούς τους πόρους. Με αυτό το σκεπτικό, ξεπλένουν τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού και τα εκπλύματά τους, εξετάζονται για την ανεύρεση των καρκινικών κυττάρων.

Παράλληλα, γίνεται εξέταση και για την ανεύρεση διαφόρων δεικτών, οι οποίοι είναι ενδεικτικοί μιας διεργασίας που λέγεται μεθυλιοποίηση. Η παρουσία των συγκεκριμένων δεικτών έχει συσχετισθεί με την παρουσία καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με το Δρ. Saraswati Sukumar, υπεύθυνο της έρευνας, ‘πρόκειται για ένα εξαιρετικά απλό, ευαίσθητο και ειδικό τεστ, το οποίο εύκολα μπορεί να χρσησιμοποιηθεί και για εξέταση ρουτίνας στον γενικό πληθυσμό’. Η εξέταση διαρκεί περίπου μισή ώρα και το μόνο που απομένει είναι η τελική δοκιμή της σε μεγάλους πληθυσμούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση