ταχυτητα καθιζησης ερυθρων | περπατημα με βαρακια στα χερια | φυλλικό οξύ antras

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστούΑύξηση παρουσίασαν τη δεκαετία 1991-2000 τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, o αριθμός των οποίων πλησίαζε τα 4.000 τον χρόνο, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε 2.000-2.500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Αύξηση των περιστατικών παρουσίαζεται και σε παγκόσμια κλίμακα, σε ορισμένες μάλιστα χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής χειρουργικής Κ. Κατσώχης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Πρωίμου Διαγνώσεως και Αντιμετωπίσεως του Καρκίνου του Μαστού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο 'Μακεδονία Παλάς') στις 4 και 5 Μαΐου 2001.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, που μας απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία Πρωίμου Διαγνώσεως και Αντιμετωπίσεως του Καρκίνου του Μαστού, ενόψει του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της, που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 4 με 5 Μαΐου 2001, στο Ξενοδοχείο 'Μακεδονία Παλάς', αναφέρεται ότι:

Το κύριο μέλημα των γιατρών, πρόσθεσε ο κ. Κατσώχης, πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση του όγκου αυτού. Αφού ο μαστός είναι όργανο της εξωτερικής επιφάνειας του σώματος και μπορεί να εξετάζεται εύκολα και συχνά με την κλινική εξέταση, αλλά και την αυτοεξέταση, η διάγνωση του καρκίνου πρέπει να είναι εύκολη.

Σε κάθε ύποπτη περίπτωση οι εργαστηριακές εξετάσεις (μαστογραφία-υπερηχογραφία-ραδιοισοτοπική μελέτη-μαγνητική τομογραφία) συμβάλλουν ώστε η ακριβής διάγνωση να πραγματοποιείται στο 90% των εξεταζομένων γυναικών.

Η φοβία που επικρατεί σχετικά με την επικινδυνότητα από τη μαστογραφία δεν ευσταθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει βεβαιωθεί με αντικειμενικά κριτήρια καρκινογένεση οφειλόμενη στην ελάχιστη ακτινοβολία, που δέχεται ο μαστός, όταν υποβάλλεται στη σωστή διαδικασία έρευνας.

Αξίζει να τονιστεί ότι εντελώς συμβατικά οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, δέχονται ότι η πρώτη μαστογράφηση των γυναικών, χωρίς ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες στο αναμνηστικό τους, πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ 40-45 ετών και η συνέχιση του ελέγχου θα πρέπει να ακολουθεί ειδικούς τύπους πρωτοκόλλου.

Ετσι διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε βλαπτική επενέργεια που οφείλεται στη διαγνωστική ακτινοβόληση. Αρα δεν δικαιολογείται η ανάπτυξη οποιασδήποτε σχετικής φοβίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο προληπτικός έλεγχος, που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση, ρυθμίζεται από ειδικά πρωτόκολλα.

Οσες γυναίκες συμμετείχαν σε προγράμματα μαζικού προκλινικού ελέγχου και τελικά εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ευεργετήθηκαν, αφού έζησαν σε μέσους όρους κατά 30% περισσότερο χρόνο από ότι οι γυναίκες των οποίων ο καρκίνος διαγνώστηκε σε τυχαία εξέταση και φυσικά ήταν πιο προχωρημένος.

Συνεπώς η πρόληψη και η νίκη κατά του καρκίνου του μαστού βρίσκεται στο χέρι κάθε γυναίκας, που θα πρέπει να καταλάβει την αξία της έγκαιρης εξέτασης αλλά και της αυτοεξέτασης. Με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται η ανακάλυψή του σε αρχικά στάδια με αποτέλεσμα να είναι θεραπεύσιμος.

Από τους όγκους που ψηλαφώνται στο μαστό το μεγαλύτερο ποσοστό (80-90%) είναι καλοήθεις-κύστεις, αδενώματα- και το μικρότερο είναι κακοήθεις.

'Σήμερα είναι γνωστό, πρόσθεσε ο κ. Κατσώχης, ότι οι γυναίκες που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως μητέρα, κόρη, αδελφή με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τις υπόλοιπες γυναίκες να αναπτύξουν αυτή την κακοήθεια.

Αυξημένο κίνδυνο επίσης έχουν οι γυναίκες με πρώιμη έναρξη και όψιμη παύση της εμμήνου ρύσεως, καθώς και οι άτεκνες και όσες γυναίκες αποκτούν παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών. Υστερα από μακροχρόνιες μελέτες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια.'

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, τόνισε ο κ. Κατσώχης, ήταν για πολλά χρόνια χειρουργική, δηλαδή μαστεκτομή, που είχε όμως ως αποτέλεσμα η γυναίκα να χάνει το μαστό της, με επακόλουθο αλλοίωση της εικόνας του σώματός της, αλλά και μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση.

Με την έγκαιρη διάγνωση σε αρχικά στάδια έχουν περιοριστεί πολύ οι ακρωτηριαστικές αυτές επεμβάσεις. Σήμερα γνωρίζουμε, έπειτα από πολλές μελέτες σε αναγνωρισμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, είτε γίνει μαστεκτομή είτε συντηρητικότερη επέμβαση.

Το αισιόδοξο μήνυμα για τις γυναίκες σήμερα, κατέληξε ο κ. Κατσώχης είναι ότι με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε αρχικά στάδια, επιτυγχάνεται ίαση και επειδή η γυναίκα διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα του σώματός της, επανέρχεται μετά τη θεραπεία στην πλήρη δραστηριότητα και τη φυσιολογική ζωή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.