HIV: Δούρειος Ιππος κατά του καρκίνου

HIV: Δούρειος Ιππος κατά του καρκίνουΤην ικανότητα του ιού του Aids να παρακάμπτει τις άμυνες του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εκμεταλεύθηκαν Αμερικανοί επιστήμονες, για να δημιουργήσουν ένα Δούρειο Ιππο, που θα μεταφέρει γονίδια για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια, κατανοώντας τον τρόπο μετακίνησης του ιού HIV μέσα στο κύτταρο, με τη βοήθεια του κυτταρικού σκελετού, παρασκεύασε ένα ειδικά διαμορφωμένο στέλεχος του ιού HIV και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να ξεκινήσει φέτος κλινικές δοκιμές γονιδιακής θεραπείας σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τις άμυνες του οργανισμού και να μπορέσουν να φθάσουν στα γονίδια που προκαλούν την καρκινογένεση και να τα τροποποιήσουν, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τους ιούς, τους μεγαλύτερους “μίμους της φύσης”.

Είναι γνωστό ότι οι ιοί, ουσιαστικά χρησιμοποιούν τους μεταβολικούς και αναπαραγωγικούς μηχανισμούς, προκειμένου να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Η ικανότητα αυτή των ιών, έκανε τους επιστήμονες, να σκεφτούν την πιθανότητα να τους χρησιμοποιήσουν ως “οχήματα”, για τη μεταφορά θεραπευτικών γονιδίων στον πυρήνα του κυττάρου.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες, κυρίως με τη χρησιμοποίηση αδενοϊών (ιοί που προκαλούν συνήθως ήπιες λοιμώξεις στο αναπνευστικό), δεν είχαν καλά αποτέλεσματα, είτε γιατί ο ιός τελικά δεν πολλαπλασιάστηκε, είτε γιατί η αντίδραση του οργανισμού ήταν τόσο έντονη, που η ζωή του ασθενούς κινδύνεψε.

Το πρωτοποριακό της ανακάλυψης του καθ. Verma, έγκειται στο ότι σκέφθηκε να χρησιμοποίησει αδρανοποιημένο ιό HIV, ως όχημα για τη μεταφορά και την εξάπλωση των θεραπευτικών ογκογονιδίων.

Ο καθηγητής, γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του, πάνω στο ογκογονίδιο BRCA1 (μεταλλάξεις του οποίου, σχετίζονται με την εμφάνιση του 45% του οικογενούς καρκίνου του μαστού και το 80% για την πρώιμη εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών), αφαίρεσε τα 6 θανατηφόρα γονίδια του ιού του AIDS, καθιστώντας τον αδρανή.

Στη συνέχεια, σκέφτηκε να προσαρμόσει πάνω στον αδρανοποιημένο ιό, θεραπευτικά γονίδια, τα οποία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα γονίδια που δυσλειτουργούν και προκαλούν την καρκινογένεση. Το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης του ιού του AIDS, έγκειται στο ότι είναι εξαιρετικά ικανός στο να παρακάμπτει τις άμυνες του οργανισμού και στο να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις ιδιότητες, ο καθηγητής ελπίζει, ότι θα επιτύχει τη διασπορά των θεραπευτικών γονιδίων σε όλα τα καρκινικά κύτταρα, επιτυγχάνοντας τη γονιδιακή θεραπεία. Ελπίζει δε, ότι στο μέλλον η ανακάλυψη αυτή, θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και μη καρκινικών νοσημάτων, όπως η αιμοφιλία και η κυστική ίνωση.

Η ανακάλυψη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα χρόνιας συνδυασμένης έρευνας στο Salk για τον καρκίνο και το AIDS. Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική κοινότητα, που ασχολείται με το AIDS, χρησιμοποιεί το μονοκλωνικό αντίσωμα που ανακαλύφθηκε από το Πανεπιστήμιο του Salk, για την καταγραφή της ανοσολογικής κατάστασης του ασθενούς.

Ακόμη, το Δεκέμβριο του 1999, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Salk, βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός του HIV φθάνει στον πυρήνα του κυττάρου. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι ο ιός χρησιμοποιεί τον κυτταρικό σκελετό, ένα σύνολο από μικρά σωληνάρια μέσα στο κύτταρο, για να μπορέσει να φθάσει στον πυρήνα.

Τον Ιούνιο του 2000, επιστήμονες του Salk, απομόνωσαν το μόριο εκείνο, το οποίο δίνει τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας στα καρκινικά κύτταρα και τους επιτρέπει, να πολλαπλασιάζονται και να επιβιώνουν. Το μόριο αυτό το ονόμασαν “survivin” (επιβιωτίνη). Αυτό το κύτταρο βρέθηκε περίπου στις μισές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του π. εντέρου.

Οπως είναι φυσικό, το άκουσμα της χρησιμοποίησης του θανατηφόρου ιού HIV, για θεραπευτικούς σκοπούς έχει εγείρει τον σκεπτικισμό σε επιστήμονες και κοινή γνώμη. Ο ίδιος ο καθηγητής Verma, δέχεται ότι τα πειράματα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά ελπίζει ότι θα πάρει την έγκριση του FDA για να αρχίσει τα πειράματα, αρχικά σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.

Το Salk Institute for Biological Studies, California είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στην έρευνα στον τομέα της Υγείας.

Διαβάστε επίσης