Ολες οι διαιτητικές ίνες δεν έχουν την ίδια δράση

Η χαμηλή πρόσληψη διαιτητικών (φυτικών) ινών από φρούτα και λαχανικά, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κάτι ανάλογο δεν ισχύει όμως με τις ίνες των δημητριακών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ σε έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the National Cancer Institute.

Από παλαιότερες έρευνες δεν είχε αποδειχθεί η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η νέα αυτή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 61.643 γυναίκες από τη Σουηδία, οι οποίες κατανάλωναν μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν η κατανάλωση φρούτων είναι χαμηλή.

Πιο συγκεκριμένα όταν η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν ξεπερνά τη 1.5 μικρομερίδα ημερεσίως, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σχεδόν διπλασιάζεται, συγκρινόμενος με τον κίνδυνο που παρουσιάζεται όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις 2,5 μικρομερίδες.

Αντίθετα, η μελέτη δεν έδειξε προστατευτική δράση των διαιτητικών ινών που προέρχονται από τα δημητριακά, ακόμα και όταν η πρόσληψη είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση