διαιτα στην εμμηνόπαυση | σκωληκοειδιτιδα εντερα | μαντου δοκιμασρικο χρεωση

Μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανό δότηΗ επιστημονική πρόοδος επιτρέπει σήμερα τη λήψη τμήματος του δεξιού λοβού του ήπατος από ζωντανό δότη, για μεταμόσχευση, αυτό όμως είναι μια λεπτή διεργασία και η ολοκλήρωσή της μπορεί να ανασταλεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας του δότη. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από τη Δρ Elizabeth Pomfret, διευθύντρια του τμήματος ηπατικών μεταμοσχεύσεων του Ιατρικού Κέντρου Lahey στη Μασσαχουσέτη.

Η Δρ Pomfret και οι συνεργάτες της, μελέτησαν ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη συμβατότητα μεταξύ δότη και δέκτη και κυρίως εάν η όλη διαδικασία είναι ασφαλή για το δότη. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν 66 εθελοντές, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να δώσουν τμήμα του ήπατός τους για κάποιο συνάνθρωπο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αρκετοί από τους εθελοντές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν μετά την ενημέρωση που είχαν από τον ιατρό τους. Μερικοί, τελικά απορρίφθηκαν για λόγους που είχαν να κάνουν με τη δική τους υγεία. Η πιο συχνή αιτία ήταν το μικρό μέγεθος του ήπατος. ’λλες αιτίες ήταν η ύπαρξη ηπατίτιδας C, άλλων ηπατικών παθήσεων, καθώς και ψυχολογικών προβλημάτων.

Αρκετές διαδικασίες πάγωσαν γιατί στο μεταξύ ο υποψήφιος δέκτης απεβίωσε, ή γιατί η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τόσο, ώστε να μην μπορεί να χειρουργηθεί ή γιατί έλαβε πτωματικό μόσχευμα.

Μετά την επέμβαση, το συκώτι των δοτών αναγεννήθηκε σε ποσοστό 80% σε ένα μήνα και 90% μετά από ένα χρόνο.

Μερικοί από τους δότες εμφάνισαν κάποιες επιπλοκές, όπως ήταν πόνος στην περιοχή του τραύματος ή μουδιάσματα στα δάκτυλα. Όλοι οι δότες είναι σε σχετικά καλή κατάσταση υγείας, αν και στη βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 3 θάνατοι δοτών.

Η Δρ Pomfret δηλώνει ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ λεπτή, γιατί ακόμη δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο, το ποσοστό του ήπατος που πρέπει να ληφθεί και το οποίο να είναι ασφαλές για το δότη και αρκετό για το λήπτη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.