Μπύρ…α, γυνή και κίρρωση

Μπύρ...α, γυνή και κίρρωσηΗ κατανάλωση αλκοόλ έχει πάψει τον τελευταίο καιρό να αποτελεί αποκλειστικό ανδρικό προνόμιο. Η μπύρα, το κρασί, καθώς και άλλα “σκληρότερα” ποτά έχουν εισβάλει στον τρόπο διασκέδασης και στην καθημερινή ζωή των γυναικών. Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο που αντιδρά το γυναικείο σώμα στο αλκοόλ, όπως και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στον οργανισμό της γυναίκας ήταν το αντικείμενο έρευνας, που δημοσιεύεται στο “Alcoholism: Clinical & Experimental Research”. Το αλκοόλ φαίνεται ότι επιδρά πιο έντονα στις γυναίκες και παράλληλα έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις σε όργανα όπως το συκώτι η καρδιά και ο εγκέφαλος. Η αιτία γι’ αυτό το γεγονός πιθανόν να βρίσκεται στον τρόπο, με τον οποίο το γυναικείο στομάχι επεξεργάζεται το αλκοόλ. Η έρευνα έγινε από το Κέντρο Μελέτης και Θεραπείας του Αλκοόλ της Ν. Υόρκης.

Μέχρι σήμερα, αυτό αποδιδόταν στο γεγονός ότι γενικά, οι γυναίκες έχουν μικρότερο σώμα από τους άνδρες. Επίσης στο γεγονός, ότι το σώμα τους έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος, στο οποίο το αλκοόλ διαλύεται πιο δύσκολα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το κλειδί που κάνει τη διαφορά βρίσκεται στο στομάχι. Φαίνεται λοιπόν, ότι το γυναικείο στομάχι διασπά το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο από το ανδρικό και η αιτία βρίσκεται, στα μειωμένα επίπεδα ενζύμων που διασπούν το αλκοόλ και κυρίως της αφυδρογονάσης της αλκοόλης.

Τα ένζυμα αυτά διασπούν την αλκοόλη έτσι ώστε να μην ανεβαίνουν τα επίπεδά της στο αίμα. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα σε σχέση με τους άνδρες, όταν καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.

Βρήκαν ακόμη ότι, ενώ ο γυναικείος οργανισμός αντιδρά όπως και ο ανδρικός στη λήψη μπύρας, δεν συμβαίνει το ίδιο με το κρασί ή με τα άλλα οινοπνευματώδη. Αυτή η μείωση στα επίπεδα των ενζύμων, παρουσιάζεται και στον αλκοολισμό. Το αποτελέσμα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να πάθουν κίρρωση με 2-3 φορές λιγότερη ποσότητα αλκοόλ από ότι οι άνδρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο καθηγητής Steven Schenker, του Πανεπιστημίου του Τέξας δηλώνει ότι “οι γυναίκες χρειάζονται να είναι πολύ προσεκτικές ως προς την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση