Ο υπερπληθυσμός απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Η διαρκής καταστροφή στις παράκτιες ζώνες της Γης, που εντείνεται κάτω από την δημογραφική πίεση, απειλεί σοβαρά την ισορροπία στα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας, σύμφωνα με το Ιδρυμα World Resources Insitute.

Περίπου το 30% των εδαφών που βρίσκονται στην ακτογραμμή του πλανήτη έχει τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, ή έχουν εντελώς καταστραφεί εξαιτίας του υπερπληθυσμού, της βιομηχανικής εκμετάλλευσης, και του τουρισμού, υπογραμμίζει η έκθεση.

Τέσσερις στους δέκα κατοίκους στον πλανήτη μας ζουν σε απόσταση μικρότερη των 100 χλμ από τις ακτές. “Οι πληθυσμοί στις παράκτιες ζώνες πολλαπλασιάζονται και στο μέτρο που αυξάνει ο αριθμός τους, πολλαπλασιάζονται και οι πιέσεις που δέχονται τα οικοσυστήματα των παραλίων”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Τζόναθαν Λας.

“Στην περίπτωση που η κατάσταση δεν αλλάξει το συντομότερο, το μέλλον στις παράκτιες ζώνες διαγράφεται ζοφερό. Τα παράκτια οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς λιμνοθάλασσες, οι βάλτοι και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι κινδυνεύουν να εξαφανισθούν”, προειδοποιεί ο ίδιος.

Η υπερεκμετάλλευση των παρακτίων πλουτοπαραγωγικών πηγών μεταφράζεται σε μείωση των αποθεμάτων θαλάσσιων ειδών, σε αύξηση της μόλυνσης, στην επιδείνωση των διαβρωτικών φαινομένων και στην ελάττωση της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση