διατροχαντήριο κάταγμα | μετα απο εγχειρηση σκωληκοειδιτιδας | κροταφική αρτηρίτιδα συμπτώματα

ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η βρογχεκτασία αποτελεί συγγενή ή επίκτητη διαταραχή των μεγάλων βρόγχων και χαρακτηρίζεται από μόνιμη διάταση και καταστροφή του βρογχικού τοιχώματος.

Αίτια

Η βρογχεκτασία είναι το αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου είναι η κυστική ίνωση, πνευμονικές λοιμώξεις (φυματίωση, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα), η έκπτωση των αμυντικών μηχανισμών του πνεύμονα (κάπνισμα, ρευματικές νόσοι, ανοσοανεπάρκειες) και η τμηματική απόφραξη των κατώτερων αεραγωγών (εισρόφηση ξένου σώματος, νεοπλάσματα). Αν και οι βρογχεκτασίες σπάνια μπορούν να είναι συγγενείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα πνευμονικών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:
· Χρόνιος παραγωγικός βήχας
· Πυώδης απόχρεμψη
· Αιμόπτυση
· Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
· Δύσπνοια στην κόπωση
· Απώλεια βάρους
· Καταβολή δυνάμεων
· Πληκτροδακτυλία
· Κυάνωση

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την κλινική εξέταση συνήθως διαπιστώνονται υγροί ρόγχοι στην αρχή της εισπνοής ή ακόμη και ξηροί ρόγχοι, ιδιαίτερα στις βάσεις των πνευμόνων. Στη γενική εξέταση αίματος διαπιστώνεται αναιμία. Η ακτινογραφία θώρακα μπορεί να είναι φυσιολογική ή να παρουσιάζει τμηματικές πνευμονικές διηθήσεις και δακτυλιοειδείς σκιάσεις. Εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των βρογχεκτασιών θεωρείται η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και τη διευκόλυνση της αποβολής της απόχρεμψης. Η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος με ειδικά προγράμματα ασκήσεων και θέσεων βοηθά σημαντικά στην παροχέτευση των εκκρίσεων. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και την ευκολότερη αποβολή τους. Η εφαρμογή προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών στην παιδική ηλικία, συμβάλλει στην αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και την πρόληψη των βρογχεκτασιών. Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων γίνεται με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Τα κορτικοειδή και τα βρογχοδιασταλτικά βελτιώνουν τη βρογχική απόφραξη. Η χειρουργική αντιμετώπιση των βρογχεκτασιών ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητική αγωγή.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.