Iός σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια

Ρετροϊός, ο οποίος εισβάλλει στον ανθρώπινο γενετικό κώδικα, μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση σχιζοφρένειας. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι η είσοδος του συγκεκριμένου ιού στο ανθρώπινο DNA, έγινε πριν από εκατομμύρια χρόνια και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι αυτό το εύρημα δεν εξηγεί πλήρως την παθογένεια της σχιζοφρένειας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, της Βαλτιμόρης, μελέτησαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό υγιών εθελοντών και διεγνωσμένων σχιζοφρενών. Διεπίστωσαν ότι το υγρό στους δεύτερους, παρουσίασε μια ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση ρετροϊών, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Παράλληλα, ο ιός βρέθηκε στο 27% των ασθενών με οξεία σχιζοφρένεια και μόλις στο 7% των ασθενών με χρόνια νόσο.

Οι ρετροϊοί εργάζονται με έναν πολύ έξυπνο τρόπο: Ζούν μαζί με τον οργανισμό και κατορθώνουν να μιμηθούν τις λειτουργίες του οργανισμού με τέτοιο τέλειο τρόπο, ώστε ο οργανισμός να θεωρεί τους ρετροϊούς, δικά του κύτταρα. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν οι ασθενείς που ασχολούνται με το AIDS (ο πιο διάσημος ρετροϊός).

Ο Δρ. Robert Yolken, ένας από τους υπευθύνους της έρευνας, δηλώνει ότι “απώτερος στόχος μας είναι να παρέμβουμε στους ρετροϊούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνονται ενεργοί”. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση