καταγμα περονησ στον αστραγαλο | καισαρική τομή ορισμός | αιθεριο ελαιο γαρυφαλλο χρηση | πνευμοθωρακας αιτια

Πιθανή ευεργετική δράση της σόγιας στην ΑλτσχάιμερΗ κατανάλωση σόγιας μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική διαταραχή που πλήττει τουλάχιστον τους μισούς Αμερικανούς άνω των 85 ετών, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, στο Σαν Ντιέγκο.

Η σόγια, πλούσια σε συστατικά φυτοοιστρογόνου, μπορεί να προστατεύσει από αυτήν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, ειδικά τις γυναίκες που διανύουν το στάδιο μετά από την εμμηνόπαυση.

Τριετής έρευνα που έγινε σε ζώα, συμπεραίνει ότι τα λεγόμενα φυτοοιστρογόνα ή ισοφλαβόνες, μειώνουν τον αριθμό των μεταβολών πρωτεϊνης στον εγκέφαλο που έχουν σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

"Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αγωγή για αντικατάσταση του οιστρογόνου, κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εμείς θέλουμε να συγκρίνουμε τα θετικά της σόγιας με τη συνήθη θεραπεία για το οιστρογόνο", είπε η Ελεν Κιμ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας στο Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής της έρευνας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία αύξηση της πλάκας και της ανάπτυξης ανώμαλων νευρικών κόμβων μέσα στα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, πλήττει περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εως τα μέσα του αιώνα μας, περίπου 14 εκατομμύρια άτομα της γενιάς των σημερινών πενηντάρηδων θα προσβληθούν από τη νόσο, σύμφωνα με την αμερικανική Ενωση Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έγινε σε 45 θηλυκούς πιθήκους προχωρημένης ηλικίας, καθώς θεωρούνται μοντέλο ζώων για την έρευνα της εμμηνόπαυσης στον άνθρωπο. Οι πίθηκοι, χωρισμένοι σε τρείς ομάδες, τράφηκαν με σόγια και ισοφλαβόνες η πρώτη ομάδα, σόγια χωρίς ισοφλαβόνες η δεύτερη, και σόγια με Premarin, μια συνήθη αγωγή οιστρογόνου, η τρίτη ομάδα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα με σόγια και ισοφλαβόνες, είχε τις λιγότερες μεταβολές πρωτεϊνης που έχουν σχέση με το Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τις δύο άλλες ομάδες.

Οι γυναίκες, στις οποίες παρατηρείται ταχεία απώλεια οιστρογόνου μετά από την εμμηνόπαυση και ζούν περισσότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ.

"Το οιστρογόνο θεωρείται γυναικεία ορμόνη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Χωρίς το οιστρογόνο, τα αρσενικά ποντίκια δεν αναπτύσσουν φυσιολογικά τη σεξουαλική συμπεριφορά και την επιθετικότητά τους", πρόσθεσε η ερευνήτρια, η οποία συνέστησε να καταναλώνεται σόγια και όχι συμπληρώματα σόγιας που δεν θεωρούνται ασφαλή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.