αθηρωματικος δεικτης | thorakikius mies | μέση περινεοτομια | αντιτετανικος τιμη | ρηξη σπληνας συνεπειες

Εκπληκτική η ικανότητα ανανέωσης των κυττάρων του οργανισμούΟ ανθρώπινος οργανισμός κρύβει μέσα του αστείρευτες πηγές ανανέωσης των κυττάρων του και νεαροποίησης των ιστών και οργάνων του. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με την εμφύτευση ανθρώπινων εμβρυονικών βλαστοκυττάρων που καλλιεργούνται σε απεριόριστο αριθμό και τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε κύτταρα οποιουδήποτε ιστού ή οργάνου.

Την ίδια όμως ικανότητα έχει και ένα ποσοστό αρχέγονων πολυδύναμων κυττάρων που βρίσκεται κρυμμένο σε όλους τους ιστούς του τελειωθέντος ανθρώπινου οργανισμού, παιδιού ή ενηλίκου.

Στις εντυπωσιακές ιδιότητες αυτών των κυττάρων και στον κλάδο της Ιατρικής που τις μελετά, ο οποίος ονομάζεται Ανανεωτική Ιατρική, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής της Παιδιατρικής, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ν. Ματσανιώτης.

Οπως εξήγησε ο κ. Ματσανιώτης τα δύο αυτά είδη κυττάρων, τα αρχέγονα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα και τα ενήλικα αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται προς οποιοδήποτε τύπο από τους 230 τύπους κυττάρων που συναπαρτίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελούν τους πυλώνες της αναδυομένης ανανεωτικής ιατρικής. Με τη μέθοδο μάλιστα της θεραπευτικής κλωνοποίησης κατορθώνει ο άνθρωπος να αποκτά δικά του αρχέγονα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα και έτσι καθίσταται συγχρόνως δότης και λήπτης.

Είναι θέμα ελάχιστων ετών η αποκάλυψη των πρωτεϊνικών σημαντοδοτικών παραγόντων που ρυθμίζονται από τα γονίδίά μας, οι οποίοι κατευθύνουν τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των αρχέγονων αυτών κυττάρων με τα οποία θα γίνει δυνατή η ανανέωση και η νεαροποίηση των πασχόντων ή γηρασμένων ιστών και οργάνων.

Στο πλαίσιο των πλέον πιθανών θεραπευτικών εξελίξεων περιλαμβάνονται: Τα θρομβοεμβολικά εγκεφαλικά επεισόδια, οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, οι τραυματικές βλάβες εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού, και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοαρθρίτις και η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, οι ανοσοανεπάρκειες, οι κληρονομικές παθήσεις του αίματος και η λευχαιμία, η κίρρωση του ήπατος και οι ηπατίτιδες, τα εγκαύματα και τα μεγάλα δερματικά ελλείμματα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και οι μυϊκές δυστροφίες.

Η ανανέωση όμως των βλαβών ή της φθοράς των ιστών και οργάνων που επιφέρει το γήρας θα οδηγήσει και σε παράταση της ενεργού ζωής, στη μεταμόσχευση κατά κάποιο τρόπο σωματικής νεότητας.

Η μακροβιότητα του ανθρώπου μπορεί να δημιουργεί από κοινωνική άποψη ορισμένες αρνητικές σκέψεις. Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πρόληψη ή την ίαση από εξαθλιωτικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταστάσεις.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.