Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στους μισούς Ελληνες άνω των 30

Οι μισοί Ελληνες άνω των 30 ετών έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενώ η συχνότητα εμφάνισής του στους ηλικιωμένους αγγίζει το 60%. Πρόκειται για ένα μικρόβιο, το οποίο ευθύνεται για το 95% του έλκους του δωδεκαδακτύλου, το 80% του έλκους του στομάχου, αλλά και για ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου και λεμφώματος του στομάχου. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μεγάλη συχνότητα προσβάλλει και τα παιδιά.

Επίσης είναι παρόν σχεδός στους μισούς ασθενείς, που παραπονούνται για δυσπεψία και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων χρόνιας ενεργούς γαστρίτιδας. Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη τελευταία μέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου ‘Γαστρεντερολογικές ημέρες-Πρόοδοι στη γαστρεντερολογία στην αυγή του 21ου αιώνα’.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον τομέα παθολογίας και τη β΄ προπαιδευτική παθολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό την προεδρία του καθηγητού παθολογίας κ. Μ. Παπαδημητρίου.

Σε δελτίο τύπου που μας απεστάλη από την Β΄προπαιδευτική παθολογική κλινική σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αναφέρονται τα εξής:

Η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως δια της στοματικής οδού και οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εγκατάσταση του μικροβίου στο βλεννογόνο του στομάχου είναι οι άσχημες συνθήκες υγιεινής, η κακή διατροφή, αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.

‘Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις’, τόνισε στην εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Ροκκάς, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού. ‘Η εκρίζωσή του’, πρόσθεσε, ‘επιφέρει ίαση.

Στους σύγχρονους τρόπους διάγνωσης περιλαμβάνονται η γαστροσκόπηση και το τεστ αναπνοής, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του μικροβίου με ένα απλό φύσημα του ασθενούς σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα.

Η εκρίζωσή του γίνεται με τη χορήγηση ισχυρών αντιεκκριτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αντιβιοτικά. Μετά την επιτυχή εκρίζωσή του, επιτυγχάνεται πλήρης θεραπεία του έλκους και ελαχιστοποίηση, ακόμη και μηδενισμός των υποτροπών’.

Ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν καθώς το μικρόβιο γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα,όπου παρατηρείται υπερκατανάλωση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι ερευνητές πάντως βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα εμβόλιο, που θα προλαμβάνει τις περισσότερες από τις ασθένειες, τις οποίες δημιουργεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση