ουρητηρας και μοιρες του | καταγμα εξω σφυρου χρονος αποκαταστασης | εχω-υποταση | αεροβια ασκηση

ΜΕΣΟΠΝΕΥΜΟΝΙΟ ΕΜΦΥΣΗΜΑ


Άλλες ονομασίες

Πνευμομεσοπνευμόνιο

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ως μεσοπνευμόνιο εμφύσημα ορίζεται η συλλογή αέρα στο μεσοθωράκιο.

Αίτια

Το μεσοπνευμόνιο εμφύσημα μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς εμφανή αιτία (αυτόματο πνευμομεσοπνευμόνιο) ή να είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού στο θώρακα, διάτρησης της τραχείας, ενός βρόγχου ή του οισοφάγου. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης όπως ο βήχας (συχνά σε ασθματική κρίση), ο εμετός ή το φτάρνισμα. Μπορεί επίσης να προκληθεί κατά τη διάρκεια ταχείας ανάδυσης μετά από κατάδυση. Το μεσοπνευμόνιο εμφύσημα λόγω ρήξης του οισοφάγου μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης ή έντονου εμέτου (σύνδρομο Boerhaave).

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
· Οπισθοστερνικό άλγος που αντανακλά στους ώμους ή την πλάτη
· Επιδείνωση του πόνου με τις αναπνευστικές κινήσεις, το βήχα ή το φτάρνισμα
· Δύσπνοια
· Βράγχος φωνής
· Φαρυγγοδυνία
· Δυσκαταποσία

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την ψηλάφηση του τραχήλου και του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος διαπιστώνεται η παρουσία κριγμού. Στην ακρόαση του πνεύμονα γίνεται αντιληπτός ήχος τριβής ταυτόχρονα με τους καρδιακούς τόνους (σημείο Hamman). Στην προσθιοπίσθια και την πλάγια ακτινογραφία θώρακα διαπιστώνεται η παρουσία αέρα στα μεγάλα αγγεία της καρδιάς και το λαιμό.

Θεραπεία

Η θεραπεία του μεσοπνευμόνιου εμφυσήματος που δεν προκαλεί ιδιαίτερη αιμοδυναμική αστάθεια, συνίσταται στην απλή παρακολούθηση του ασθενή και την αντιμετώπιση της πρωταρχικής νόσου. Όταν απειλείται η ζωή του ασθενή επιχειρείται χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.