πως πιανω τους χτυπους της καρδια; | ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΥΗΣΗ | ανατομια | stigma | εκκολπωματα | κολπος γυναικας

ΕΜΦΥΣΗΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το εμφύσημα ορίζεται παθολογοανατομικά ως μόνιμη διάταση και καταστροφή του τοιχώματος των αεροφόρων οδών που βρίσκονται πέρα από τα τελικά βρογχιόλια.

Συμπτώματα

Οι εμφυσηματικοί ασθενείς είναι τυπικά λεπτόσωμοι και κατά την χρονική στιγμή της έναρξης των πρώτων συμπτωμάτων (συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών) έχουν χάσει το 50-70 % της λειτουργικότητας των πνευμόνων τους. Η δύσπνοια είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, ενώ ο βήχας είναι λιγότερο συχνός και χωρίς ιδιαίτερη απόχρεμψη. Η δύσπνοια προοδευτικά επιδεινώνεται και στα τελικά στάδια της νόσου γίνεται μόνιμη, ακόμη και στην πλήρη ηρεμία.

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την κλινική εξέταση παρουσιάζουν αύξηση της προσθιοπίσθιας διαμέτρου του θώρακα και υπερτροφία των επικουρικών αναπνευστικών μυών. Στην ακρόαση των πνευμόνων παρατηρείται ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος και παράταση της εκπνευστικής φάσης της αναπνοής. Στην ακτινογραφία θώρακα διαπιστώνεται αύξηση του εύρους των μεσοπλεύριων διαστημάτων, ελάττωση της αιμάτωσης στην περιφέρεια του πνεύμονα, επιπέδωση του διαφράγματος και μικρή "σταγονοειδής" καρδιακή σκιά. Τόσο οι εξετάσεις αίματος όσο και η ανάλυση των αερίων είναι φυσιολογικές.

Επειδή η νόσος συχνά αναπτύσσεται συγχρόνως με τη χρόνια βρογχίτιδα , παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή και απαιτεί παρόμοια θεραπευτική προσέγγιση, περιγράφεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο κεφάλαιο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.