Aλλεργία και παιδικό βρογχικό άσθμα

Απλά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε παράγοντες που προκαλούν αλλεργία, θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ασθματικών παιδιών κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Children’s Hospital Medical Center του Cincinnati και για τους σκοπούς της οποίας εξετάστηκαν 8257 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών.

Το παιδικό βρογχικό άσθμα αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη πάθηση σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο. Για αυτήν την αύξηση ενοχοποιούνται παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, η οικογενειακή προδιάθεση και η αλλεργία.

Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πάνω από 500.000 παιδιά κάτω από την ηλικία των 6 ετών θα μπορούσαν να αποφύγουν την εμφάνιση της νόσου εάν ζούσαν σε συνθήκες ελεύθερες από αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές προτείνουν μια λίστα από δυνητικά επικίνδυνους παράγοντες, η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα ειδικά σε παιδιά στα οποία υπάρχει ιστορικό άσθματος στην οικογένεια.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει κατοικίδια ζώα όπως είναι ο σκύλος ή οι γάτες, τις κουζίνες γκαζιού και το κάπνισμα. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιο παιδί με γενετική προδιάθεση να εμφανίσει άσθμα.

Ο δρ Bruce Lanphear, που διηύθυνε την έρευνα δηλώνει ότι τα παιδιά που έχουν ένα ιστορικό αλλεργίας στα κατοικίδια ζώα έχουν 24 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άσθμα.

Επίσης, ότι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το σπίτι, τα λεγόμενα “οικιακά αλλεργιογόνα” παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση του άσθματος από ότι, το ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας στην οικογένεια. Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες εξαφανιστούν”, λέει η ερευνητική ομάδα, “ο αριθμός των περιπτώσεων άσθματος θα μειωθεί κατά 39%”.

Το κάπνισμα

Οι ερευνητές συνεχίζουν με τη διαπίστωση ότι το κάπνισμα στο σπίτι αποτελεί ένα σημαντικό και βέβαιο αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος. Μάλιστα τονίζουν ότι το κάπνισμα μπροστά σε κάποιο παιδί που έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό άσθματος, είναι συνώνυμο με την “κακοποίηση ανηλίκου”.

Ο αντίλογος έρχεται από τον Καθηγητή Ashley Woodcock, διευθυντή του Πνευμονολογικού τμήματος στο North West Lung Centre του Manchester: “Δεν είναι πρακτικό να ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να απαλλάξουμε το σπίτι από όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα.

Ωστόσο, οι γονείς κάποιου παιδιού με βρογχικό άσθμα που έχουν κατοικίδιο, θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανή σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στην πιθανή αλλεργία στο κατοικίδιο”. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο journal Pediatrics

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση