μεσογειακη αναιμια | εφημεριες παγνη | αντιδραστικη αρθριτιδα στα παιδια | εριφυμα | εκτεινοντες μυς του ωμου

Η απογραφή δίνει ζωήΜοναδική ευκαιρία για την διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, αποτελεί η πρώτη απογραφή του 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου 2001.Την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές σώματος ήδη έχουν εκφράσει, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, πολλοί υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι 48 βουλευτές - γιατροί. Καθώς οι 160.000 απογραφείς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα επισκεφτούν όλα τα νοικοκυριά της χώρας, υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν 6,5 εκατομμύρια έντυπα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Στα έντυπα αυτά καλούμαστε να αναγράψουμε, αν επιθυμούμε να γίνουμε δωρητές σώματος μετά τον θάνατό μας.

Η συμπλήρωση του εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δεν είναι υποχρεωτική, ούτε πρέπει να απαντήσουμε αμέσως. Μπορούμε να ταχυδρομήσουμε την απάντηση μας, είτε θετική είτε αρνητική, αργότερα και βέβαια όποια και αν είναι αυτή δεν είναι δεσμευτική.

Σε όσους θα ήθελαν να γίνουν δωρητές σώματος αλλά αγωνιούν μήπως από το σώμα του νεκρού δεν πρέπει να αφαιρούνται όργανα για θρησκευτικούς λόγους, η επίσημη θέση της Εκκλησίας δίδεται στο βιβλίο «Εκκλησία και Μεταμοσχεύσεις» των εκδόσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο βιβλίο αυτό διαβάζουμε χαρακτηριστικά: Οι δότες οργάνων δεν θα πρέπει να ανησυχούν αφού κατά την ανάσταση των νεκρών θα γίνει και νέα δημιουργία και θα συμπληρωθούν και τα ελλείποντα μέρη των ανθρώπινων σωμάτων.

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι στον τομέα της δωρεάς οργάνων η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, στην χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 5 πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 15, με πρώτους τους Ισπανούς, που εμφανίζονται να έχουν 31 δότες ανά εκατομμύριο.

Ειδικότερα, οι πτωματικοί δότες νεφρών στη χώρα μας είναι γύρω στους 8 ανά εκατομμύριο. Η έλλειψη δοτών νεφρών στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια περισσότεροι από 1.000 ασθενείς να περιμένουν στην λίστα αναμονής, πολλοί από τους οποίους ζουν με τεχνητό νεφρό για περισσότερο από 15 χρόνια, ενώ άλλοι δυστυχώς πεθαίνουν περιμένοντας.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και ας συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η δική μας αδιαφορία δεν πρέπει να γίνει για μια ακόμα φορά αιτία να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.