Η απογραφή δίνει ζωή

Η απογραφή δίνει ζωήΜοναδική ευκαιρία για την διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, αποτελεί η πρώτη απογραφή του 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου 2001.Την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές σώματος ήδη έχουν εκφράσει, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, πολλοί υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι 48 βουλευτές – γιατροί. Καθώς οι 160.000 απογραφείς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα επισκεφτούν όλα τα νοικοκυριά της χώρας, υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν 6,5 εκατομμύρια έντυπα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Στα έντυπα αυτά καλούμαστε να αναγράψουμε, αν επιθυμούμε να γίνουμε δωρητές σώματος μετά τον θάνατό μας.

Η συμπλήρωση του εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δεν είναι υποχρεωτική, ούτε πρέπει να απαντήσουμε αμέσως. Μπορούμε να ταχυδρομήσουμε την απάντηση μας, είτε θετική είτε αρνητική, αργότερα και βέβαια όποια και αν είναι αυτή δεν είναι δεσμευτική.

Σε όσους θα ήθελαν να γίνουν δωρητές σώματος αλλά αγωνιούν μήπως από το σώμα του νεκρού δεν πρέπει να αφαιρούνται όργανα για θρησκευτικούς λόγους, η επίσημη θέση της Εκκλησίας δίδεται στο βιβλίο «Εκκλησία και Μεταμοσχεύσεις» των εκδόσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο βιβλίο αυτό διαβάζουμε χαρακτηριστικά: Οι δότες οργάνων δεν θα πρέπει να ανησυχούν αφού κατά την ανάσταση των νεκρών θα γίνει και νέα δημιουργία και θα συμπληρωθούν και τα ελλείποντα μέρη των ανθρώπινων σωμάτων.

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι στον τομέα της δωρεάς οργάνων η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, στην χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 5 πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 15, με πρώτους τους Ισπανούς, που εμφανίζονται να έχουν 31 δότες ανά εκατομμύριο.

Ειδικότερα, οι πτωματικοί δότες νεφρών στη χώρα μας είναι γύρω στους 8 ανά εκατομμύριο. Η έλλειψη δοτών νεφρών στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια περισσότεροι από 1.000 ασθενείς να περιμένουν στην λίστα αναμονής, πολλοί από τους οποίους ζουν με τεχνητό νεφρό για περισσότερο από 15 χρόνια, ενώ άλλοι δυστυχώς πεθαίνουν περιμένοντας.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και ας συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η δική μας αδιαφορία δεν πρέπει να γίνει για μια ακόμα φορά αιτία να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση